Slovenija

V Nafti Petrochem še manj zaposlenih

STA
5. 1. 2015, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Stečajni upravitelj lendavske Nafte Petrochem je od 26 delavcev, ki so še delali decembra, le 20 podaljšal pogodbe o delu. Nafta Petrochem, njen predvideni kupec ter hčerinske družbe so medtem podpisali aneks k dogovoru, da mora kupec do konca marca Nafti Petrochem plačati kupnino, dogovorjeno pred stečajem, sicer ji bo vrnil vse poslovne deleže.

facebook

Za zmanjšanje števila delavcev se je stečajni upravitelj Silvo Zorec odločil, ker se zmanjšujejo potrebe po pretovarjanju naftnih derivatov.

Koliko zaposlenih, ki jim pogodbe podaljšuje mesečno, bo še ostalo v Nafti Petrochem, Zorec ne napoveduje, ker je to odvisno od naročil in potencialnih najemnikov. Vendar pa je Zavod RS za blagovne rezerve že sporočil, da delavcev za pretovarjanje ne potrebuje več, tako da bodo januarja vozili vlakovne kompozicije le za potrebe Petrola. Zorec je napovedal tudi zmanjšanje delavcev za potrebe stečajnega postopka.

Aneks k pogodbi je bil potreben, ker je stečajni upravitelj Nafte Petrochem s predvidenim kupcem, družbama iCommodities in BGK, Nafto Petrochem ter njunimi hčerinskimi družbami zaradi zapletenih razmerij, katerih razčiščevanje bi lahko trajalo več let, sklenil sporazum o ureditvi teh razmerij in ga predlagal v potrditev sodišču, vendar se je to izreklo kot nepristojno za to.

Zato so, kot je za STA še povedal Zorec, deležniki zdaj v aneksu potrdili, da sporazum velja tudi brez potrditve sodišča, upniki pa temu niso nasprotovali.

V sporazumu so določeni postopek in bistvene vsebine pravnih dokumentov, potrebnih za zagon proizvodnje metanola, zmogljivosti za njegovo skladiščenje in pomožne infrastrukture ter za dolžnikovo prodajo teh dejavnosti iCommodities, zagotovljeno pa je tudi samostojno delovanje družb.

Pred začetkom stečaja Nafte Petrochem je namreč ta skupaj s predvidenimi kupci ustanovila tri hčerinske družbe, Metanol, Rezervoarji in Industrijske storitve. Nafta je ob tem v Metanol in Rezervoarje vložila po 10000 evrov, iCommodities pa po 90000 evrov, temu ustrezno je slednji v obeh družbah dobil po 90-odstotni delež.

Nafta je v Metanol vložila še dva milijona ter v Rezervoarje 1,3 milijona evrov, za ta vložek pa ni dobila dodatnega deleža, ampak je bilo dogovorjeno, da se bo ta vrednost izplačala, ko bodo izpolnjeni določeni pogoji, med njimi zagon proizvodnje metanola, ki stoji od leta 2010, urejeni odnosi z bankami, izbris hipotek, pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje in še nekateri. Ti pogoji od sklenitve sporazumov konec leta 2013 niso bili izpolnjeni, niti ni bilo kupnine.