Slovenija

Letos se obetajo veliki razpisi

n.n.
5. 1. 2015, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenija februarja pričakuje uradno odločbo Evropske komisije o potrditvi programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020.

Arhiv Svet24

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan letos že pričakuje velike razpise, na podlagi katerih bo lahko v naslednjih dveh ali treh letih prišlo do dodatnega prestrukturiranja kmetijske proizvodnje.

Slovenija je v Bruselj na začetku decembra poslala drugi predlog programa razvoja podeželja, konec decembra pa je od Evropske komisije prejela pisno informacijo, da se je postopek medresorskega pregleda predloga uspešno zaključil. Potrebni so le še manjši tehnični popravki, februarja pa je pričakovati uradno odločbo o potrditvi programa. Slovenijo to uvršča v prvo skupino držav s potrjenim programom.

Program razvoja podeželja je težak 1,1 milijarde evrov, denar pa bo po letih približno enakomerno razporejen. Iz Bruslja bo Slovenija dobila 838 milijonov evrov, preostala sredstva pa iz državnega proračuna. Čeprav je v okviru prejšnjega programa za obdobje 2007–2013 Slovenija iz bruseljske blagajne dobila 916 milijonov evrov, kar je za 8,5 odstotka več kot v novem programu, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan z izpogajanimi sredstvi zadovoljen. »Vedeti moramo, da se je kmetijski proračun na ravni EU generalno zmanjšal, prišlo pa je tudi do delne prerazporeditve. Državam, ki so na hektar dobivale največ, mi pa smo bili po tem merilu druga država z največ sredstvi, so poskušali sredstva pomembno zmanjšati, državam, ki dobivajo zelo malo, pa povečati. Sloveniji je s svojimi argumenti pomemben del denarja uspelo ohraniti, in to je dobro,« pojasnjuje Židan.