Slovenija

Tretjina odvetnikov danes z brezplačnimi nasveti

STA
19. 12. 2014, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Okoli tretjina slovenskih odvetnikov danes brezplačno nudi pravno pomoč, saj danes že četrtič poteka pro bono dan. Ta je v prvi vrsti namenjen tistim, ki so pomoči najbolj potrebni in si zaradi pomanjkanja denarja ne upajo prestopiti praga njihovih pisarn.

Profimedia

Prav zato odvetniki opozarjajo, da pravno pomoč v okviru te akcije lahko tudi odklonijo, če se izkaže, da ima nekdo že pooblaščenca, pa si želi le brezplačno preverjati njegovo delo ali pa se izkaže, da posameznik preverja odgovore na svoja vprašanja pri več odvetnikih.

Odvetniki bodo danes predvsem posredovali splošne informacije o problemu oziroma sporu in pojasnili pravne možnosti, ki jih omogočata zakonodaja in sodna praksa. Pomoč se bo večinoma izvajala ustno, tako po telefonu kot v pisarni, je pa bila za sestanek potrebna predhodna najava.

Po statistiki, ki jo vodijo na zbornici, je lani na podoben dan za brezplačen pravni nasvet zaprosilo 2700 ljudi, pri čemer se je največ vprašanj nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo pa je civilno pravo, kar je po oceni zbornice izraz težkega ekonomskega položaja v državi.

Zavod PIP, ki nudi brezplačno pravno svetovanje in pravno pomoč, pozdravlja iniciativo odvetnikov, saj je vse več ljudi, ki se dnevno soočajo s težko osebno finančno stisko. Ljudje, ki se oglasijo v Zavodu PIP so prestrašeni, negotovi, hkrati pa si ne morejo privoščiti plačljivega pravnega svetovanja pri pravniku z večletnimi izkušnjami. Potreba po brezplačni pravni pomoči je po ocenah zavoda izjemno v porastu in bojijo se, da bo v prihodnje, vsaj v Podravju in Pomurju, še bolj.

Odvetniška zbornica sicer obstaja že 145 let, vendar je z odredbo iz 19. decembra 1918 postala nacionalna zbornica. Pro bono dan bo letos potekal četrtič.