Slovenija

Fištravec umaknil izhodišča za sestavo proračuna

STA/B.K.
15. 12. 2014, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes z dnevnega reda decembrske seje mestnega sveta umaknil obravnavo izhodišč za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016, ki sta v Mariboru sprožili veliko nezadovoljstva in napovedi novih protestov. Z umikom predlaganih izhodišč, težav sicer ne rešujejo, saj pomanjkanje proračunskih prihodkov ostaja.

Mediaspeed

Kot je ob umiku predloga pojasnil Fištravec, kljub temu ostaja dejstvo, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.

Mestna uprava bo morala znižati stroške delovanja in povečati učinkovitost, pri vseh uporabnikih proračunskih sredstev pa bodo opravili natančne analize porabe sredstev v preteklih letih ter poiskali morebitne notranje rezerve. Sredstva, ki bodo na voljo, bodo prerazporedili tako, da bodo ohranili predvsem raven socialnih programov v mestu.

Vodstvo mariborske občine je sicer pretekli teden začelo tudi pogovore s predstavniki vlade, saj bo pri iskanju dodatnih finančnih virov za Maribor, ki so ob racionalizaciji stroškov prav tako potrebni, po mnenju predstavnikov občine nujno sodelovanje vlade. Država namreč skozi zakonodajo občinam nalaga večje obveznosti, kot jim zagotavlja finančnih sredstev, še poudarjajo v mariborski mestni hiši.