Slovenija

V ZL za izenačitev istospolnih in raznospolnih parov v vseh pravicah

STA/B.K.
15. 12. 2014, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je v zakonodajni postopek danes vložila poslanska skupina Združene levice, istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Ta je v predlogu določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ki sta lahko istega ali različnega spola, so danes povedali v ZL.

STA

Predlog priznava pravne posledice tudi življenjski skupnosti dveh oseb istega spola, ki nista sklenili zakonske zveze, ki torej živita v zunajzakonski skupnosti, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec Združene levice Matej T. Vatovec.

"Predlog odpravlja določbe, ki zakonsko in zunajzakonsko zvezo določajo kot skupnost dveh oseb nasprotnega spola," je dejal. Take določbe namreč spol in spolno usmerjenost določajo kot osebno okoliščino, od katerih je odvisna pridobitev posameznih pravic, to pa je v nasprotju s 14. členom ustave, je pojasnil.

Pravno priznana razmerja v partnerski zvezi in družini niso pomembna le za uveljavljanje pravic in dolžnosti na področju družinskega prava, ampak vplivajo tudi na številne pravice in dolžnosti posameznikov na drugih področjih pravnega življenja - od dednega, odškodninskega in kazenskega prava do delovnega prava in prava socialne varnosti, je dejal poslanec. Tudi pri vprašanju posvojitev v ZL ne delajo razlike med istospolnimi in raznospolnimi pari, je pojasnil.

S predlaganimi spremembami po Vatovčevih besedah sledijo stališču ustavnega sodišča, da gre pri življenjski skupnosti dveh oseb istega spola za enake pravne in dejanske podlage skupnosti, kot to velja za zakonsko zvezo, urejeno v zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je sicer že pripravilo predlog zakona o partnerski skupnosti, ki ureja partnersko skupnost kot skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki skleneta partnersko skupnost. Vendar v ZL menijo, da je treba problematiko urediti v sistemskem zakonu.