Slovenija

V kruhu našli pištoli

Tina Recek
17. 11. 2014, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Cariniki pri svojem delu naletijo na tihotapce, ki skušajo pretihotapiti vse možno. Najdejo se tudi taki, ki sploh ne vedo, da so v tujini kupili nekaj, kar je pri nas prepovedano.

Nepozabno dopustovanje v eksotične države se lahko ob prihodu domov kaj kmalu konča z grenkim priokusom. Takega so najbrž imeli številni predstavniki močnejšega spola, ki so prispeli na Letališče Jožeta Pučnika in so jim slovenski cariniki iz rok vzeli stekleničko z neobičajnim afrodiziakom, v katerem sta se bohotila kača in škorpijon, kakopak mrtva, v alkoholu. 

Kot pojasnjuje Sabina Langus Boc, odgovorna za stike z javnostmi pri Finančni upravi Republike Slovenije, so Slovenci pred tremi leti množično kupovali omenjeni afrodiziak, ne da bi vedeli, da je pri nas prepovedan. Najverjetneje niso skrivali razočaranja, ko so ostali praznih rok.

V zadnjih treh letih so cariniki zasegli 423 kilogramov morskih datljev. Morski datelj je ogrožena vrsta školjke, zavarovana s številnimi predpisi. Raste izjemno počasi. Da doseže velikost pet centimetrov, ko je zanimiva za prodajo, potrebuje povprečno od dvajset do petindvajset let. Morski datlji živijo v rovih, ki jih izvrtajo v kamnito morsko dno. Krivolovci jih nabirajo z razbijanjem skal, s tem pa obsežno in dolgoročno uničujejo morsko okolje. Njihovo nabiranje, trgovina in uporaba se kazensko preganjajo.

Možje v zelenem pa niso razočarali samo kupcev neobičajnega poživila, ampak tudi tiste, ki so bili pred prihodom na slovensko ozemlje prepričani, da bodo z nelegalnimi posli kaj zaslužili. Vendar so se pri tem gladko ušteli. Naši cariniki so od letošnjega januarja do konca avgusta odkrili 295.580 kosov različnega ponarejenega blaga v ocenjeni vrednosti dobrih osem in pol milijona evrov. Najpogosteje je šlo za baterije, ure, obeske, parfume, denarnice, očala in kape – ponaredke različnih blagovnih znamk.

Poleg ponaredkov oblačil, ur, denarnic in podobno skrbni cariniki pogosto odkrivajo nevarno orožje in prepovedane droge. Pri tem ugotavljajo, da domišljija, kam vse skriti prepovedano blago, ne pozna meja. Tako so letošnjega marca pri kontroli avtobusa s hrvaškimi registrskimi oznakami v potnikovi osebni prtljagi opazili vrečko s kruhom. Ker je bila neobičajno težka, so jo odprli in presenečeno ugotovili, da se v kruhu skrivata dve pištoli. Langusova omenja še zanimiv primer najdbe letošnjega septembra, ko so cariniki na mejnem prehodu Obrežje v avtomobilu pri državljanu Bosne in Hercegovine naleteli na ročno bombo, skrito v prostoru za zvočnike. O najdbi so obvestili policiste, ki so prevzeli delo carinikov in v notranjosti avtomobila našli še 59 ročnih bomb, pet avtomatskih pušk in 83 nabojev za puško.

arhiv Finančne uprave RS

Carinikom poleg njihovega občutka za odkrivanje prepovedanega blaga priskočijo na pomoč izšolani psi za odkrivanje droge in tobaka ter tobačnih izdelkov. Še posebej se je izkazala psička Kora letošnjega septembra, ki je nakazala, da se v prispelih zabojnikih skriva nekaj drugega namesto prijavljenega vrtnega pohištva. Z njeno pomočjo so koprski cariniki v zabojnikih odkrili 40 tisoč zavojev cigaret ali z drugo besedo 13 ton cigaret.

Ker ima Finančna uprava RS službene pse le za odkrivanj drog ter tobaka in tobačnih izdelkov, se cariniki predvsem zanašajo na svojo strokovno usposobljenost in izkušnje. Tako so v sezoni lova na ptice še bolj pozorni na tihotapce, pri katerih so že našli zaščitene ptice kljunače, ki jim tihotapci odstranijo perje in druge dele, da jih ne bi prepoznali kot zaščitene ptice. Poleg zaščitenih ptičev so odkrili še zaščitene želve, preparirane volkove, medvede, krokodile, izdelke iz slonovine.

arhiv Finančne uprave RS

Med najbolj nenavadna odkritja pa zagotovo spadajo živalske lobanje, ki so pripadale opicam, svinjam in indijski bivolom. Prav tako pa so cariniki na mejnem prehodu Starod začudeno pogledali ob odkritju dobrega pol milijona evrov. Trgovec je novce skril v kovček za osebno prtljago.