Slovenija

Afera »pisarniški material« odnesla ministra

Črt Kaker
18. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Minister Petrovič, ki naj bi bil udeležen v kartelnem dogovarjanju v času, ko je bil zaposlen na DZS, je včeraj po pogovoru s predsednikom vlade odstopil.

STA

V četrtek je med Slovenci vnovič završalo. Nacionalna televizija je namreč razkrila, da je Agencija za varstvo konkurence (AVK) ugotovila, da je minister Jožef Petrovič podpisal pogodbo, s katero je oškodoval državo in pri kateri je šlo za kartelno dogovarjanje.

Kot kažejo v četrtek razkriti podatki AVK, naj bi država kar pet let, od junija 2007 do novembra 2012, preplačevala pisarniški material za kar 130 uporabnikov, od sodišč do raznih agencij. Predragi pisarniški material so po poročanju TV Slovenija dobavljala tri podjetja: Mladinska knjiga, Exstra Lux in DZS. V imenu slednjega pa je material po višji ceni od tržne ponujal prav gospodarski minister Jožef Petrovič, ki je sporne pogodbe tudi podpisoval.

STA

Po ugotovitvah AVK so omenjena tri podjetja usklajeno ravnala pri delitvi javnih naročil in oddaji prikrojenih ponudb ter določanju prodajnih cen in drugih pogojev, s čimer so kršili zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz DZS. Pri tem naj bi si po ugotovitvah protikorupcijske komisije pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 5 in 6 milijoni evrov. Iz DZS so sporočili, da odločba še ni pravnomočna in da je do zaključka postopka ne bodo komentirali.

Dan po izbruhu afere se je največja vladna stranka SMC zavila v molk, v koalicijskima strankama pa so od predsednika vlade zahtevali jasne odgovore. V opozicijski Združeni levici, Novi Sloveniji in Zavezništvu Alenke Bratušek pa so od Petroviča zahtevali nepreklicni odstop. Minister pisanja medijev sprva ni komentiral, nato pa je širšo javnost presenetil in na hitro sklicani novinarski konferenci nepreklicno odstopil. Pred novinarji je dejal, da z odstopom ne priznava, da je storil karkoli narobe, ampak hoče vladi omogočiti nemoteno delo in dokazati, da ni storil ničesar narobe. Obenem je dodal, da podpis na dokumentu, ki ga je predstavila TV Slovenija, ni njegov. Pri tem se je posvetoval tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Petroviču je tako uspelo na ministrskem položaju zdržati točno 30 dni in je zaostal le za nekdanjim ministrom za infrastrukturo Igorjem Maherjem, ki je zaradi afere okoli gradbenega dovoljenja odstopil po dveh dneh.