Slovenija

Krašovec zanika krivdo

STA/B.K.
17. 10. 2014, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na celjskem višjem sodišču poteka obravnava, na kateri sodnik Branko Aubreht obravnava pritožbo nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca v zadevi Betnava. Decembra lani je namreč celjsko okrožno sodišče Krašovca obsodilo na dve leti zapora, zaradi kaznivih dejanj naklepnega napeljevanja k poslovni goljufiji na škodo Evropske unije.

STA

Krašovec sicer vztraja, da ni storil očitanega kaznivega dejanja in da ga je sodišče spoznalo za krivega na podlagi obremenjujočih izjav nekdanje direktorice družbe Betnava Dragice Marinič in nekdanjega šefa mariborske nadškofijske službe za investicije in vzdrževanje Antona Ekarta.

Krašovčev zagovornik Velimir Cugmas je ob lanskem izreku sodbe napovedal pritožbo tako na oprostilni kot na obtožilni del sodbe, saj meni, da je sodba nepravična. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je sicer do osem let zapora.

Sodišče bo o pritožbi Krašovca odločilo v 30 dneh.

Po oceni senata celjskega okrožnega sodišča je šlo v zadevi za pridobitev velike premoženjske koristi za družbo Betnava. Senat je tudi ugotovil, da so bile pri projektu podane lažne gradbene situacije z namenom pridobitve državnih in evropskih sredstev za obnovo dvorca Betnava.

Senat je bil tudi mnenja, da je imel Krašovec aktivno vlogo, saj je bil o vsem obveščen, kar dokazuje elektronska pošta, izkoristil je tudi svoj nadrejeni položaj. Kot olajševalne okoliščine je senat upošteval, da Krašovec, ki je imel veliko avtoriteto, doslej ni bil kaznovan ter da se ni osebno okoristil.