Slovenija

Ministru Petroviču se maje stolček

G.G./STA
17. 10. 2014, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Agencija za varstvo konkurence je za družbe DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux ugotovila, da so od sredine 2007 do konca leta 2012 kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. V DZS je bil takrat podpisnik posla sedanji gospodarski minister Jožef Petrovič, zato je v politiki završalo.

Mediaspeed

DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux so v sredo prejela odločbo Javne agencije RS za varstvo konkurence, da so se med junijem 2007 do novembrom 2012 pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom in drugim organom javne uprave nedopustno dogovarjale.

Po ugotovitvah agencije so usklajeno ravnale pri delitvi javnih naročil in oddaje prikrojenih ponudb in določanja prodajnih cen ter drugih pogojev za dobavo pisarniškega materiala, s čimer so kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz DZS.

Kot je v četrtek poročala TV Slovenija, je bil podpisnik sporne pogodbe v imenu DZS njen takratni divizijski direktor Petrovič. V DZS so ob tem izpostavili, da odločba agencije ni pravnomočna in da bodo zoper njo sprožili upravni spor. Enako ravnanje je pričakovati tudi od Mladinske knjige trgovina in družbe Extra Lux. Te so namreč v navedenem obdobju oddale skupno ponudbo pri javnem naročilu.

Kot so pojasnili v DZS, je šlo tedaj za zelo obsežen in zahteven javni razpis, ki je obsegal dobavo pisarniškega materiala izredno velikemu številu pravnih oseb, lokacij in različnih dostavnih naslovov. Podjetja so zato oddala skupno prijavo in v notarski obliki sklenila pogodbo o skupnem nastopu, ki so jo ob prijavi na javni razpis tudi predložila naročniku oz. tedanjemu ministrstvu za javno upravo.
Novica, da so sedanjega ministra morda ujeli v nezakonitih kartelnih dogovorih, je danes močno odmevala med politiki. Parlamentarne stranke pričakujejo, da bo premier Miro Cerar ustrezno ukrepal. V opoziciji pa ob neukrepanju ne izključujejo interpelacije.

Kaj pravijo v SMC?

Medtem ko se je največja stranka SMC zavila v molk, je vodja poslancev koalicijske SD Matjaž Han v izjavi novinarjem med drugim izrazil upanje, da se bo Cerar s Petrovičem pogovoril in ukrepal, če je kaj narobe. Podobno je menil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, da je to najprej vprašanje za SMC in za Cerarja.

V opozicijski SDS so pričakovali, da bo Cerar ob izbiri ministrov iz kvote SMC preveril njihovo dosedanje delo, je v izjavi novinarjem povedal vodja poslancev SDS Jože Tanko. Kot vse vodje poslanskih skupin Tanko upa, da bo Cerar ravnal v skladu z etičnimi standardi. V SDS bodo najprej počakali na Cerarjeve poteze.

Enako bodo storili v ZL, čeprav so to, da bo Petrovič zaradi te zgodbe problematičen, po besedah poslanca ZL Mihe Kordiša izvedeli že sredi septembra. S tem je bil, kot je dodal, seznanjen tudi Cerar. Ta naj, podobno kot so ocenili drugi, ravna v skladu s svojimi etičnimi in moralnimi standardi in naj ministra odpokliče. Če pa ne bo ukrepal, tudi v ZL ne izključujejo interpelacije.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin tako meni, da bo ta primer "odličen test za predsednika vlade", saj je neizogibno, da Petroviča razreši. V primeru neukrepanja bo tudi za NSi interpelacija ministra upravičena in smiselna.