Slovenija

Tek in hoja za upanje

N.N.
26. 9. 2014, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prvi dan oktobra bo Zagorje v znamenju teka in hoje za upanje. Namen prireditve je ozaveščanje o pomenu medsebojne pomoči za samopomoč in aktiviranje boljšega povezovanja med sektorji – za sistemske spremembe, ki vodijo v dobro družbo. Do zdaj so zbrali že okoli 1500 prijav. Trasa teka ali hoje je primerna za vse.

Varstveno-delovni center Zagorje bo letos že tretje leto zapored pod okriljem slovenskega združenja za boj proti raku dojk Evropa Donna organiziral tek in hojo za upanje. Prireditev bo potekala v sredo, 1. oktobra, v zagorskem Evroparku, in sicer od 10. ure dalje, s startom ob 11. uri.

Bistvo letošnje prireditve je ozaveščanje o pomenu medsebojne pomoči za samopomoč in aktiviranje boljšega povezovanja med sektorji – za sistemske spremembe, ki vodijo v dobro družbo. Bo pa imela prireditev tudi humanitarno noto.

Lani je sodelovalo več kot 900 udeležencev različnih starosti in različnih ustanov, letos pa so zbrali že okoli 1500 prijav, verjamejo pa, da številka še ni dokončna, saj računajo, da se jim bodo številni dodatno pridružili na dan dogodka. Trasa teka ali hoje je primerna za invalide, starejše in otroke, saj je dogodek poleg promocije zdravja namenjen predvsem vzpostavitvi enakih možnosti, socialnemu vključevanju, medgeneracijskemu druženju, medsektorskemu povezovanju in solidarnosti.

Z akcijo želijo v Zasavju prispevati k čim boljši ozaveščenosti in združiti vire pomoči za čim širši krog ljudi, s tem pa bodo prispevali k pozitivnim spremembam v naši družbi.

Za otroke bodo ob prireditvi organizirali številne spremljevalne dejavnosti, kot so srečanje s terapevtskimi psi, delavnica z glasbeno terapevtko, ustvarjalna delavnica, predstavitev športnih aktivnosti, srečanje s policisti  in še kaj. Vsi otroci iz vrtcev in osnovnih šol (razredna stopnja) bodo na prireditvi prejeli ovojnice, v katerih bodo zapisane osnovne informacije o cerebralni paralizi, motnjah v razvoju, invalidnosti in navedene spletne strani, na katerih lahko sami ali skupaj z učitelji ali vzgojitelji poiščejo več informacij.

Prejeli bodo povabilo, da kot posamezniki ali kot skupina ustvarijo kakšen izdelek in ga v spremstvu učitelja, vzgojiteljice ali starša prinesejo v Varstveno-delovni center Zagorje ob Savi, kjer jim bodo prijazno predstavili svojo dejavnost.

Ob letošnji 30. obletnici zasavskega varstveno-delovnega centra so se pri organizaciji dogodka povezali tudi s Fundacijo Jakec in čarobna lučka, neprofitno, nevladno ustanovo za pomoč Jakcu in drugim invalidnim otrokom.

Jakec je namreč že velik fant, saj je letošnjo pomlad praznoval tretji rojstni dan. Po naravi je radoveden, rad raziskuje in spoznava nove stvari. Je zelo bister in pameten fant, ki bi dal vse na tem svetu, da bi prišel tisti dan, ko bo lahko samostojno sedel, se gibal, igral s prijatelji in  … hodil. Glava si želi, a telo ne zmore. Jakčeva zgodba je realnost tisočih otrok s cerebralno paralizo, ki pa ni bolezen, temveč stanje. Stanje, ki se z ustrezno in pravočasno obravnavo lahko izboljša.

Prav zato bodo na prireditvi zbirali tudi prostovoljne prispevke, katerih del bodo namenili triletnemu Jaki, ki jih je medsektorsko povezal v prepričanju, da lahko vsak ne glede na organizacijsko obliko, poslanstvo in delovno področje naredi korak naprej, korak za pomoč človeku in korak za samopomoč. Drugi del sredstev bo namenjen projektu Pomoč za samopomoč, v okviru katerega bodo omogočili praktično usposabljanje in izobraževanje zasavskih pedagoških delavcev, vzgojiteljev, staršev z učinkovitimi prijemi in terapijami za podporo osebam s cerebralno paralizo.