Slovenija

Na Jesenicah aktualni župan proti petim izzivalcem

STA/J.P.
25. 9. 2014, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Jesenicah se na prihajajočih lokalnih volitvah obeta zanimiv boj. Aktualnemu županu Tomažu Tomu Mencingerju, ki se kljub zdravstvenim težavam v prejšnjem obdobju poteguje že za tretji mandat, nasproti stoji pet izzivalcev, ki so prepričani, da so na Jesenicah potrebne spremembe.

Facebook

Pred štirimi leti je, četudi se je za župansko funkcijo pomerilo sedem kandidatov, že v prvem krogu s skoraj 60 odstotki glasov slavil Mencinger. Ta tudi letos kandidira s podporo SD in si želi v prihodnjem mandatu nadaljevati začete projekte, med katerimi so izgradnja komunalne infrastrukture in obnova občinskih cest.

Za vsakim kandidatom stoji tudi strankarska lista za občinski svet, za Pašićem pa lista Za boljše Jesenice. Poleg teh šestih se za svetniška mesta v vseh jeseniških volilnih enotah borijo ZaAB, SLS, SDS in DeSUS, v četrti volilni enoti pa še Solidarnost in Zeleni Slovenije.

Med najresnejše izzivalce Mencingerja, ki je bil v minulih letih predvsem zaradi propada jeseniškega hokeja tarča protestnikov, se tokrat uvršča doktor znanosti Ahmed Pašić, ki kandidira s podpisi volivcev in ki je na Jesenicah dobro poznan po svojem aktivizmu in medkulturnem povezovanju. Prepričan je, da Jesenice gospodarsko stagnirajo, priložnosti pa vidi v povezovanju z Avstrijo in v koriščenju vodnega vira Juliana.

Novoustanovljena Delavska lista JA jeseniška alternativa za župana predlaga novinca v politiki Borisa Grilca, ki je po izobrazbi magister javne uprave in je prepričan, da mora biti občinska uprava prijazen servis uporabnikom. Poudarek pa želi dati socialnim projektom, spodbujanju gospodarstva, razvoju turizma in podeželja.

Pri vlaganju kandidatur se je na Jesenicah letos tudi zapletlo, saj naj nekateri člani SMC ne bi bili vabljeni na zbor, na katerem so določali kandidate. Tako naj stranka za župana tudi ne bi podprla Janka Pirca temveč nekdanjega jeseniškega hokejista in podžupana Miho Rebolja. Ta je prepričan, da občina potrebuje svež veter, nov pristop in konkretne projekte.

Volilna komisija in sodišče sta pritožbo zavrnila, Pirca pa je za župana ponovno kandidirala LDS, s katero se je kot predsednik njenega občinskega odbora za župansko funkcijo neuspešno potegoval že pred štirimi leti, ko je osvojil deset odstotkov glasov. Diplomirani organizator je prepričan, da Jesenice že nekaj časa kličejo po spremembah.

Ponovno za župana Jesenic kandidira tudi Andrej Černe (NSi), in sicer že tretjič. Diplomirani inženir geodezije, ki je na volitvah leta 2010 prepričal šest odstotkov volivcev, s svojo ponovno kandidaturo občanom ponuja svoje izkušnje in večjo izbiro. Hkrati želi s tem pripomoči k prepoznavnosti programa liste.