Slovenija

Bratuškovo bodo zaslišali

STA/G.G.
17. 9. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odbor DZ za zadeve EU bo danes na zahtevo poslancev SDS na nujni seji razpravljal o sporni kandidaturi odhajajoče premierke Alenke Bratušek za novo evropsko komisarko iz Slovenije. Velika večina slovenske politike kandidaturi Bratuškove nasprotuje, a to še ne pomeni, da bodo poslanci glasovali za sklepe, ki jih predlagajo v opozicijski SDS.

Mediaspeed

Postopek izbire komisarskih kandidatov je vzela pod drobnogled KPK, ki je Bratuškovi že 9. septembra poslala osnutek svojih ugotovitev, a ga ta po dosedanjih informacijah še ni prevzela.

Na današnjo sejo sta med drugim vabljena Bratuškova in mandatar Miro Cerar, vendar njuna udeležba ni ravno verjetna. Podobno velja za udeležbo prav tako povabljenih prvakov DeSUS in SD, Karla Erjavca in Dejana Židana.

V SDS v predlaganih sklepih med drugim zahtevajo javen dostop do magnetograma seje vlade 31. julija, na kateri je vlada Bratuškove potrdila seznam treh kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije.

Poleg tega bi Cerarja v imenu OEU pozvali, naj DZ čim prej v imenovanje predloži kandidate za ministre, tako da bo nova vlada imenovana čim hitreje. Obenem naj umakne predlog komisarskih kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala vlada Bratuškove, nova vlada pa naj nato ob prvi priložnosti potrdi novega komisarskega kandidata ali kandidate.

Kot ob tem ponavljajo v SDS, bi morala nova vlada pri tem upoštevati tudi kandidate, ki jih predlagajo zmagovalke majskih evropskih volitev v Sloveniji. Na evropskih volitvah sta največ glasov prejeli lista SDS ter skupna lista NSi in SLS.

Med s strani SDS predlaganimi sklepi sta še poziv k pripravi predloga sprememb in dopolnitev zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU in pa poziv Cerarju, naj v roku treh dni javnosti pojasni razloge, zakaj je spremenil svoje stališče glede podpore komisarskim kandidatom ter razkrije vsebino svojega telefonskega pogovora z Jean-Claudom Junckerjem.

Juncker je 10. septembra objavil razdelitev resorjev v svoji komisiji in Bratuškovi namenil položaj podpredsednice za energetsko unijo. Glede kritik na račun izbire Bratuškove je takrat zatrdil, da mu je dal Cerar na koncu "proste roke", da sam izbere s seznama treh kandidatov.