Slovenija

Civilna iniciativa v Trebnjem: Stolpa tu ne bo!

J. A., DL
8. 9. 2014, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Država se je digitalizacije železnic lotila polovičarsko; pridobila je lokacijske informacije, občinam poslala splošno obvestilo o projektu in začela delati.

DL

Zdaj po Sloveniji civilne iniciative proti gradnji kakršnihkoli oddajnikov v naseljih rastejo kot gobe po dežju, v zadnjih tednih so samo na območju Upravne enote Trebnje ustanovili tri: na Gomili, v Šentlovrencu in Starem trgu v Trebnjem. Slednja je v soboto preprečila, da bi izvajalci digitalizacije slovenskih železnic v neposredni bližini Mercatorjevega centra zabetonirali temelje za okoli 30 metrov visok stolp.

»Ne bomo dovolili, da nam pred nos postavijo nove oddajnike, že zdaj gledamo dva,« je povedal predsednik Ludvik Matoh, ki je skupaj z več kot 20 stanovalci Starega trga ob pol osmih zjutraj stal na dovozni cesti, da delavci niso mogli do gradbišča.  

»Vsi nekaj skrivajo, nobenega sogovornika ne moremo dobiti, prišlo je do vsesplošnega nezaupanja ljudi!« Alojzij Kastelic

»Ne razumem, kako lahko v Sloveniji te oddajnike postavljajo na silo, nihče nas ni nič vprašal. Ne bomo dovolili, da bi stali tukaj,« je še dejal in pokazal, da so tistega, ki stoji na trgovini, in onega, ki so ga postavili na hribu nasproti, namestili brez njihove privolitve. Gospa, ki živi v neposredni bližini oddajnika na zgradbi najboljšega soseda, je povedala, da čuti njegov negativen vpliv, zato se je tudi priključila civilni iniciativi.

Razburjeni Trebanjci so župana Alojzija Kastelica, ki jih je prišel podpret, najprej okrcali, češ, kako je lahko dovolil, da se taki objekti postavljajo v bližini hiš in kmetij.

»To je nasilno izvajanje projektov, občina železnicam ali komu drugemu ni izdala nobenega soglasja. Vsi nekaj skrivajo, nobenega sogovornika ne moremo dobiti, prišlo je do vsesplošnega nezaupanja ljudi,« je v zagovor dejal Kastelic in zbrane povabil na sestanek s predstavnikom ministrstva za infrastrukturo in prostor ter inštitutom, ki je pripravil raziskavo o vplivu teh oddajnikov na okolico. Ta bo v torek, 9. septembra, ob 15. uri; sprva je bil načrtovan v sejni sobi občine Trebnje, zdaj pa so ga zaradi velikega zanimanja ljudi (prišle bodo vse lokalne civilne iniciative) prestavili v prostore CIK.