Slovenija

Sodniki o prisilni upokojitvi Rupla

M. R./M.J.
8. 5. 2014, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel bo danes v tožbi pred ljubljanskim delovnim in socialnim sodiščem izpodbijal prenehanje delovnega razmerja na zunanjem ministrstvu konec lanskega julija.

STA

Rupel je bil nazadnje generalni konzul v Trstu, s položaja pa se je moral predčasno posloviti, ker je po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca izpolnil oba pogoja za upokojitev – tako delovno dobo kot starost.

Zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf) pa da v takem primeru določa obvezno upokojitev oz. prenehanje delovnega razmerja zaposlenim v državnih organih oz. javnem sektorju. Pogodba mu je tako potekla 31. julija lani.

Rupel Erjavčevo potezo razume kot »politično čistko proti enemu glavnih osamosvojiteljev Slovenije«. To je utemeljeval tudi s trditvami, da je prisilna upokojitev doletela le njega, ne pa tudi desetih diplomatov, ki so službovali še v bivši Jugoslaviji in ki naj bi prav tako že izpolnjevali pogoje za upokojitev.

Erjavec je doslej vse trditve in pritožbe Rupla zavrnil. Kot pravi, bi se Ruplu delovno razmerje lahko podaljšalo, a le v primeru, da ne bi bilo drugega ustreznega diplomata, ki bi prevzel njegovo delo. Kot je znano, je Rupla na položaju generalnega konzula v Trstu zamenjala Ingrid Sergaš.