Slovenija

Vlada zaostruje pogoje za izplačilo evropskih sredstev

STA/M.J.
8. 5. 2014, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015, s katero se bo zaostrilo pogoje za izplačila EU sredstev ter uvedlo še nekatere druge rešitve za nemoteno izvrševanje proračuna. Ne uvajajo pa se novi prihodki, niti se ne določajo ukrepi na odhodkovni strani državnega proračuna ali drugih javnih blagajn.

Profimedia

Z novelo zakona se določa namenski prihodek proračunskega sklada za štipendije, in sicer iz dajatve od prejemkov, izplačanih zaradi opravljenega začasnega in občasnega dela upokojencev na podlagi zakona o urejanju trga dela.

Nadalje se zaostrujejo pogoji za izplačila iz proračuna iz naslova črpanja EU sredstev, in sicer v smeri, da bo moral neposredni uporabnik proračuna vložiti več napora v pravočasno pripravo zahtevkov za povračilo EU sredstev v državni proračun.

Na ta način se želi povečati učinkovitost vračanja EU sredstev v državni proračun, pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Določa se tudi možnost prerazporeditve pravic porabe z računa finančnih terjatev in naložb v račun financiranja. V računu finančnih terjatev in naložb namreč pravice porabe ne bodo v celoti porabljene, medtem ko v računu financiranja zaradi dokapitalizacije bank ob koncu leta 2013 ni bilo mogoče načrtovati točnega obsega izdatkov za servisiranje javnega dolga.

Nova je določba, po kateri lahko vlada ali občina odloči, da se presežki prihodkov nad odhodki pri posrednih proračunskih uporabnikih usmerijo v proračun države oz. občine, ali pa se tem uporabnikom zmanjšajo transferji. Nekateri posredni proračunski uporabniki namreč razpolagajo s sredstvi, ki bistveno presegajo njihove potrebe, ugotavlja vlada.