Slovenija

Davek na nepremičnine gre na sodišče

STA/N.J.
3. 1. 2014, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Združenje občin Slovenije bo danes vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvajanja in absolutno prednostno obravnavo. Med drugim meni, da bo zakon posegel v avtonomijo lokalnih skupnosti in povzročil velik izpad njihovih finančnih virov.

Arhiv Svet24

Kot je povedal predsednik združenja občin Robert Smrdelj, zakon z ukinitvijo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je z okoli 200 milijoni evrov predstavljal 10 odstotkov vseh prihodkov občin, jemlje občinam avtonomijo ter krši evropsko listino lokalne samouprave in slovensko ustavo. Hkrati bo država občinam z obveznostjo plačila davka naložila dodatno finančno obveznost, ne bo pa zagotovila vira, pravi Smrdelj.

Zvišanj v času recesije ni pričakovati

Možnost, da občine svoj del davka znižajo ali zvišajo za do polovico, po njegovem mnenju ne bo nadomestila pomembnega instrumenta prostorske in socialno-demografske politike, kar je bilo dosedanje nadomestilo. Smrdelj pravi, da zvišanj v času recesije ni pričakovati, znižanj zaradi izpada prihodka tudi ne, hkrati pa bi za izvajanje omenjenih politik morale posegati tudi v državni del davka, kar pa za državo ni sprejemljivo.

Menijo tudi, da podatki, na katerih temelji posplošena tržna vrednost nepremičnin in s tem davčna osnova, ne zagotavljajo pravične oz. enakopravne obravnave vseh zavezancev.

Združenje občin bo po vložitvi skupaj s pobudnikoma peticije proti davku, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in stranko SLS, zahtevo za ustavno presojo predstavilo na novinarski konferenci v Ljubljani. Zakon, ki je začel veljati 1. januarja, je sicer na zahtevo stranke SDS že v ustavni presoji, vložitev zahteve pa je napovedal tudi državni svet.