Slovenija

Padali rekordi in smrtne žrtve

P.R.
2. 1. 2014, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Praznovanje prehoda v leto 2014 je na Filipinih minilo tudi v znamenju nasilja in smrtnih žrtev. Manj praznično je bilo tudi na Nizozemskem, kjer so vandali napadli gasilce.

Reuters/STA

Na silvestrovo, dve uri pred polnočjo, se je na nemirnem filipinskem otoku Basilan zgodil bombni napad, v katerem je umrlo šest ljudi. Zatem je eksplodirala granata, ki je ranila pet oseb. V državi je poleg tega odmevala tragična smrt komaj trimesečnega dojenčka, ki ga je zadela krogla, izstreljena v okviru praznovanj.

Smrtne žrtve je povzročila tudi pirotehnika. Po ena oseba naj bi umrla v Franciji, Avstriji in na Nizozemskem, kjer je bilo tudi sicer manj praznično zaradi izgrednikov. Ti so s steklenicami in petardami napadli gasilce in policiste. Praznovanje novega leta je bilo nekoliko drugačno tudi v Rusiji. Zabave so spremljali ostrejši varnosti ukrepi, potem ko sta se pred dnevi v Volgogradu zgodila dva samomorilska bombna napada, v katerih je umrlo več kot 30 ljudi.

Je pa ob praznovanju novega leta padel tudi rekord. V Dubaju so v zrak izstrelili več kot 40 tisoč raket. S predstavo, ki je trajala šest minut, so želeli podreti Guinnessov rekord. Sicer pa so v novo leto v torek ob 11. uri po srednjeevropskem času kot prvi vstopili prebivalci Kiribatov in Samoe v Pacifiku. Eno najznamenitejših praznovanj je tudi letos potekalo v New Yorku, kjer so na Times Squaru tradicionalno spustili znamenito kroglo. Tudi v Sloveniji se je praznovalo z ognjemeti in plesom. Leto 2014 je v Ljubljani na prostem pričakalo približno 40.000 ljudi, v Mariboru pa več tisoč.

Silvestrovanje so zaznamovale tudi novoletne poslanice. Predsednik republike Borut Pahor je zapisal, da se nikoli več ne sme zgoditi, da nas bi kriza spravila na kolena. Po njegovih besedah bo v prihodnjem letu za odtenek bolje. »Ne bo še povsem konec krize, vendar bo skoraj zanesljivo začetek njenega konca,« je zapisal.