Slovenija

Na udaru so politične stranke

Simon Rosc
2. 1. 2014, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Novo leto večini ne prinese posebnih sprememb, jih bo pa to leto prineslo vsaj za tiste, ki so lastniki kakšne nepremičnine, in pa politiki. S številko 4 na koncu nove letnice sta namreč začela veljati nepremičninski davek in zakon o financiranju političnih strank, nekaj sprememb si bodo v novem letu določili tudi ljubljanski mestni svetniki.

Arhiv Svet24

Z letom 2014 se začenja uporabljati novela zakona o političnih strankah, ki prinaša novosti pri financiranju političnih strank. Tista, ki bo stranke najbolj udarila po žepu, je vsekakor popolna prepoved donacij od pravnih oseb. Podjetja ne bodo smela več nakazovati sredstev strankam za njihovo politično delovanje, s čimer bodo poskušali preprečiti korupcijo in na ta način morebitne vnaprej dogovorjene posle.

V javnosti namreč velja prepričanje, da so politične stranke svoje donacije od podjetij dostikrat povrnile s posli, pridobljenimi na raznih javnih razpisih. Z novo novelo zakona pa bo poskrbljeno tudi za nadzor nad sodelovanjem med podjetji in političnimi strankami. Tega bo prevzelo računsko sodišče, ki ima tudi pristojnost za opravljanje revizije poslovanja strank. V primeru, da stranka prejme sredstva, ki niso v skladu z zakonom, jih bo morala najpozneje v roku 30 dni nakazati v humanitarne namene. Politične stranke bodo tudi kaznovane, če novega zakona ne bodo upoštevale. Novela določa ukrepe, med njimi sta plačilo globe in prenehanje financiranja stranke iz javnih sredstev za dobo šestih mesecev ali celo enega leta.

Nekaj si bodo od zdaj odškrnili tudi ljubljanski mestni svetniki. Če je do zdaj veljalo, da so lahko mesečno za udeležbo na sejah mestnega sveta prejeli plačilo v vrednosti do 7,5 odstotka plače župana, bodo od zdaj prejeli odstotek manj – 6,5 odstotka. Da bodo na sejah bolj pridni, pa bodo poskrbeli z novimi pravili, po katerih bodo dobili plačila.

Na Mestni občini Ljubljana so namreč predvsem v zadnjem času opazili, da se 60. člen poslovnika mestnega sveta zlorablja tako, da se mestna svetnica ali svetnik pred začetkom seje le podpiše na listo navzočnosti, nato pa ni navzoč na celotni seji niti pri razpravi oziroma glasovanju. Zdaj bo mestni svetnik dobil svojih 6,5 odstotka odstotkov pod pogojem, da je navzoč najmanj pri polovici glasovanj o točkah sprejetega dnevnega reda. Obravnavali bodo tudi predlog novega člena, po katerem bi morali svetniški klubi in samostojni svetniki prenosne in tablične računalnike nabaviti iz lastnih sredstev ali sredstev, ki jih dobijo za svoje delovanje.

Brez nekaj evrov z novim letom ne bodo ostali le politiki, temveč predvsem državljani, ki imajo v lasti kakšen kvadratni meter bivalne površine ali zemlje. Ko je ura pravljično odbila dvanajst, je namreč začel veljati najbolj slaven davek v tem trenutku, davek na nepremičnine. Večjo luknjo v žepih bomo tako spet imeli državljani. Bratuškova je sicer že obljubila, da v letu 2014 ne bo več novih in višjih davkov. Temu lahko samo zaploskamo, saj šiviljam menda že zmanjkuje niti za šivanje žepnih lukenj, skozi katere zadnje čase niso povzeli le kovanci, temveč tudi vse večji bankovci. Dobra napoved torej za novih 365 dni oziroma 363, kolikor jih je še ostalo, do petice na koncu nove letnice.

Arhiv Svet24