Slovenija

Na Hrvaškem zaposlujejo duhovnike v bolnišnicah

STA/S.A
21. 12. 2013, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hrvaška vlada je na plačilni seznam v bolnišnicah uvrstila tudi duhovnike, ki so na voljo bolnikom. Sindikati že opozarjajo, da bo vlada plačevala duhovnike, medtem ko znižuje materialne pravice ostalih zaposlenih v zdravstvu.

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je sicer zatrdil, da ne bo zaposlovanja novih duhovnikov, ampak da so pri reorganizaciji javnega sektorja ugotovili, da trije duhovniki že vrsto let delajo v dveh velikih hrvaških bolnišnicah in so s priznanjem njihovih delovnih mest zgolj potrdili stanje v teh bolnišnicah.

Kot poudarjajo na ministrstvu za zdravstvo, vladna odločitev iz 12. decembra letos temelji na hrvaškem zakonu o zdravstvenem varstvu ter na pogodbi med Hrvaško in Vatikanom iz leta 1996. Sindikati javnega sektorja sicer zahtevajo, da bi plače duhovnikom v bolnišnicah morala zagotoviti cerkev, ne država.

Na ministrstvu odgovarjajo, da so bili duhovniki tudi prej plačani kot nezdravstveni delavci ter da je nova uredba le potrditev pridobljenih pravic duhovnikov. Za duhovnike, ki opravljajo versko službo v bolnišnicah, pa je vlada namenila dobrih 6200 kun (815 evrov) plače, kar je v ravni glavnih sester v zavodih in klinikah.

Kljub trditvam ministra Ostojića, da ne bodo odpirali novih delovnih mest za duhovnike, je Slobodna Dalmacija v petek poročala, da bo vlada od ponedeljka začela zaposlovati duhovnike v bolnišnicah ter da je v ta namen zagotovila šest milijonov kun (790.000 evrov).

Spletni portal index.hr opozarja, da bodo za duhovnike v bolnišnicah našli denar v proračunu, medtem ko naj bi z reformo zdravstvenega sistema odpustili približno 14.000 delavcev, ki skrbijo za druge nezdravstvene storitve v zdravstvenih ustanovah od čiščenja in kuhanja do vzdrževanja in administrativna dela.

Z reorganizacijo zdravstva nameravajo najemati nezdravstvene storitve na temelju pogodbe z zasebnimi podjetji in na ta način v državnem proračunu privarčevati približno 250 milijonov kun (32 milijonov evrov) letno.