Slovenija

Vse pridržane v kriminalistični preiskavi korupcije v zdravstvu že izpustili

STA
20. 12. 2013, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hišne preiskave v okviru obsežne kriminalistične preiskave korupcije v zdravstvu so se končale v četrtek pozno zvečer, okoli 23.30, je pojasnila tiskovna predstavnica policije Vesna Drole. Po njenih besedah so vse osebe, ki so jih pridržali v okviru preiskave, že na prostosti.

Kriminalistična preiskava se danes nadaljuje s pregledom zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih podatkov. Kot napoveduje Droletova, se bo preiskava nadaljevala tudi v prihodnje. Ugibanj o tem, ali se bodo kriminalisti lotili tudi spornih investicij v zdravstvu, pa tiskovna predstavnica policije ni potrdila ali zanikala.

Kriminalisti so v četrtek zgodaj zjutraj začeli preiskave na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Pridržali so 13 oseb, med katerimi so bili štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme.

Dobavitelji naj bi zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Po podatkih policije je del strukture cene zdravstvenih pripomočkov že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali med pet in 20 odstotkov. Tako naj bi zdravstveno zavarovalnico oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Kot je ugotovila policija, je višina podkupnin znašala med 10.000 in 101.000 evrov. Dobavitelji so nagrade nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Kriminalisti so med preiskavo našli tudi gotovino in zlate palice. Nacionalni preiskovalni urad je že podal pobudo za zavarovanje protipravne premoženjske koristi na tekočih računih osumljenih, kjer je ta denar hranjen, ter na njihovem premoženju.