Slovenija

Veste vse o potnem listu in osebni izkaznici?

Sašo Avramovič
10. 11. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potni list in osebna izkaznica sodita med osebne dokumente. Lahko se nam zgodi, da kakšnega izmed njiju izgubimo, kje pozabimo, nam poteče veljavnost, ali pa sploh prvič naredimo novo oziroma novega. Za vas smo zbrali nekaj uporabnih informacij o teh osebnih dokumentih ter se pozanimali o cenah tako potnega lista kot osebne izkaznice.

dolenjskilist.si

Na Državnem portalu Republike Slovenije (e-uprava.gov.si/e-uprava) najdemo veliko uporabnih informacij tako o potnem listu kot tudi o osebni izkaznici. Slednja je javna listina, s katero državljan Republike Slovenije izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo in s katero lahko potuje v določene države. »Vsak državljan Republike Slovenije ima pravico do osebne izkaznice. Na drugi strani pa je dolžnost vsakega polnoletnega državljana s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki nima veljavne javne listine, opremljene s fotografijo, imeti osebno izkaznico,« je zapisano na omenjenem portalu.

Z veljavno osebno izkaznico nam je omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh članicah EU in v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Liechtensteinu in Norveški) ter na Hrvaškem, v Švici, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Albaniji in na Kosovu.

Za osebno izkaznico lahko zaprosimo na katerikoli upravni enoti. Polnoletnemu državljanu se izda osebna izkaznica z veljavnostjo desetih let, državljanu, staremu od treh do 18 let, z veljavnostjo petih let, državljanu, staremu do treh let, pa z veljavnostjo treh let. Kaj pa cene? Za polnoletnega državljana stane osebna izkaznica 18,77 evra, za mladoletnega državljana, od 3 do 18 let, 14,25 evra in za mladoletnega državljana, do treh let, 12,43 evra.

V »nujnih« primerih imamo tudi možnost ob potrebi po prioritetni izdelavi osebne izkaznice z doplačilom višje takse zaprositi za prioritetno izdelavo dokumenta na katerikoli upravni enoti. Za »prioritetno« osebno izkaznico bomo polnoletni odšteli 28,28 evra, mladi (od 3 do 18 let) 19,24 evra in otroci (do 3 let) 15,60 evra.

Sašo Avramovič

Na drugi strani pa je, kot lahko razberemo z Državnega portala RS, potni list po teoriji javna listina, ki slovenskemu državljanu služi za prehod državne meje ter dokazovanje njegove istovetnosti in državljanstva.

Za potni list lahko zaprosimo na katerikoli upravni enoti. »Če je oseba mlajša od treh let, bo dobila potni list z veljavnostjo treh let. Če pa je oseba, ki prosi za potni list, stara med 3. in 18. letom, bo dobila potni list z veljavnostjo 5 let. Če je vlagatelj polnoletna oseba, bo njegov potni list veljal 10 let,« je zapisano na omenjenem portalu.

In cene?

Polnoletni državljani bomo za 32-listni potni list odšteli 42,05 evra, za 48-listnega 44,55 evra, mladoletni državljani, stari od 3 do 18 let, za 32-listni potni list 35,25 evra, za 48-listnega 37,75 evra, mladoletni državljani, stari do treh let, pa za 32-listni potni list 31,17 evra ter za 48-listnega 33,67 evra.

Tako kot pri osebni izkaznici imamo slovenski državljani tudi možnost z doplačilom višje takse zaprositi za prioritetno izdelavo dokumenta in to na katerikoli upravni enoti. Za »prioritetni« 32-stranski potni list bomo odrasli odšteli 56,10 evra, mladoletni (od 3 do 18 let) 42,50 evra in mladoletni (do treh let) 34,34 evra. 48-stranski »prioritetni« potni list pa bo polnoletne stal 58,60 evra, mladoletne, stare od 3 do 18 let, 45 evrov ter mladoletne do treh let 36,84 evrov.