Slovenija

Maribor pričakuje pomoč vlade

STA / A.M.
10. 6. 2013, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mestna občina Maribor prihodnji teden pričakuje pomoč vlade. Kot je danes ob robu seje mestnega sveta povedal župan Andrej Fištravec, so vladi že poslali dopolnjen predlog možnih ukrepov, ki jih bo ta obravnavala predvidoma 20. junija.

Thinkstock

Župan je napovedal, da bodo o teh ukrepih govorili tudi 18. junija na izredni seji mestnega sveta, ko bodo sicer razpravljali še o zaključevanju projekta Evropske prestolnice kulture (EPK).

Gre za predlog ukrepov, ki jih je Fištravec predstavil predsednici vlade Alenki Bratušek ob njenem obisku v Mariboru 15. maja. "Ti ukrepi so zdaj že mnogo bolj razdelani. Tu so se predstavniki mariborskega gospodarstva zelo angažirali," je povedal župan.

Konec prihodnjega tedna naj bi vlada tudi obiskala Maribor. "Obisk vlade še ni čisto gotov. Gotovo je, da pride predsednica vlade 21. junija, ko bo slavnostna govornica na občinski proslavi ob dnevu samostojnosti, odprla pa bo tudi Festival Lent," je še dejal.

O gospodarski in socialni sliki mesta na današnji seji mestnega sveta ni bilo govora, je pa bilo veliko razprave med drugim na temo nekaterih kadrovskih menjav v mandatu novega župana Fištravca. Namesto sodelavk prejšnjega župana Milice Simonič Steiner in Branke Thaler so mestni svetniki danes v nadzorni svet Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor imenovali sedanjega vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave Marka Žulo in Marijo Tanacek, medtem ko je Tanja Vindiš Furman kljub nasprotovanju nekaterih svetnikov postala članica sveta zavoda Osnovne šole Ludvika Pliberška.

Stanislava Naterer (DeSUS) je menila, da je presplošna razlaga, da je treba nekoga zamenjati samo, ker ne uživa zaupanja novega župana. Tudi predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer se je vprašal, ali je nastopilo obdobje "po Kanglerju Kangler".

Fištravec očitke zavrača. "Ne kadrujem po politični pripadnosti, ampak iščemo strokovnjake, ki niso interesno povezani s podjetji in so sposobni družbeno odgovorno delovati," je povedal.

Letošnji 105 milijonov evrov visok mestni proračun je mestni svet sprejel konec februarja. Po besedah Fištravca se že pripravlja rebalans proračuna, ki bi ga radi predložili mestnemu svetu 8. julija.

Prejšnji teden je župan začel z razgovori z občani o njihovih socialnih stiskah. Za ta teden pa je napovedal uvodno delovno srečanje za ustanovitev vstajniškega sosveta, v katerem bodo svoje lahko rekli tudi vstajniki, s podporo katerih je zmagal na volitvah.