Slovenija

Začenja se sojenje Kanglerju

STA / S.R.
25. 3. 2013, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na mariborskem okrajnem sodišču se bo danes po petih mesecih od predobravnavnega naroka, na katerem so se vsi trije izrekli za nedolžne, začela glavna obravnava proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju.

Mediaspeed

Poleg tega bodo sodili tudi direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman in vedeževalki Karin Ježovita zaradi sporne dodelitve stanovanja.

Tožilstvo omenjeno trojico bremeni kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja listin. Gre za sporno dodelitev službenega stanovanja Ježoviti, ki ga je prejela kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana, kamor pa je bila imenovana šele dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj.

Velik del obtožnice temelji na telefonskih prisluhih, za katere je Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak zatrdil, da so sporni, ker jih je odredil dežurni preiskovalni sodnik Janez Žirovnik. Ta je bil pred tem uslužbenec vrha Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in je bil po njegovih in Kanglerjevih navedbah z mariborskim županom, takrat še poslancem državnega zbora, večkrat v konfliktu.

Sodišče je sicer že 5. novembra lani zavrnilo predloge obrambe za izločitev prepisov telefonskih prisluhov, pridobljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, in listin, zaseženih na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika. Zoper sklep se je Kanglerjev zagovornik pritožil, a je tudi mariborsko višje sodišče pritožbo zavrnilo.