Kultura

Polka je kraljica

Alesh Maatko
27. 8. 2014, 22.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Da so poskočne polke pri gledalcih dobro sprejete, potrjuje tudi nova Veseljakova televizijska oddaja s Pio Lano Thurnherr.

»Polka je kraljica, valček naš je kralj,« pravi voditeljica Pia Lana Thurnherr. Kot se za ime spodobi, Pia z ekipo TV Veseljak obiskuje različne slovenske gradove in zgodovinsko pomembne lokacije, kjer posnamejo oddajo in predstavijo šest trenutno najbolj aktualnih polk na glasbeni sceni.

Ste novo ime na TV Veseljak, ki so mu zaupali oddajo Polka je kraljica. Je vodenje za vas izziv ali veselje?

Vodenje oddaje mi je vse bolj všeč. Na začetku sem bila malce skeptična glede tega, ali sem primerna za tako delo, vendar sem zaupala ekipi, ki mi je tudi zelo pomagala pri začetnih snemanjih, ko je trema marsikdaj premagala moj jezik. Zdaj pa v vodenju zares uživam in si iz srca želim, da to ne bi bil konec moje voditeljske kariere oziroma da je to šele začetek nečesa velikega.

Kakšne izkušnje in vtise ste dobili v svoji oddaji?

Vodenje oddaje Polka je kraljica so šele moje prve voditeljske izkušnje in upam, da je gledalcem všeč naše delo.

Kako se pripravite na oddajo?

Priprave na snemanje mi vzamejo precej časa dan pred snemanjem oddaje. Omaro podrobno pregledam in skombiniram oblačila čisto drugače kot sicer, posledično odkrijem tudi kakšno odlično kombinacijo, ki je drugače ne bi. Vedno tudi poskrbim za mičen videz od glave do peta – za naše gledalke in gledalce.

Imate kakšno smešno ali posebno anekdoto s snemanja?

No, smešnic je kar nekaj in vsaka oddaja jih ima cel kup. Po navadi, ko sva z Rokyjem Šantejem, ki je tudi režiser oddaje, že malce utrujena, začneva skupaj prepevati. Ampak na žalost jaz ne poznam besedila mnogih pesmi – samo refrene – in potem pojeva, iz solidarnosti do mene, ene in iste. Kdaj pa kdaj se tudi zmotim pri besedilih in tako imava že cel kup 'priredb' znanih slovenskih melodij.

Ste morda imeli željo po vodenju svoje oddaje že kdaj prej?

Hm, moja soseda je bila Katarina Čas. Živela je nasproti nas in vedno sem jo občudovala ter si želela delati tisto, kar dela ona, vendar si nikoli nisem mislila, da se mi bo želja uresničila. Ko me je Mikica Stojanovič poklicala, da želijo, da pridem na avdicijo, sem jo najprej vprašala, ali so na TV Veseljak res prepričani o tem, saj nisem mogla verjeti, da si želijo videti moj nastop. In tako sem prišla na avdicijo, čeprav sem bila prepričana, da me ne bodo izbrali. To je tudi ena 'velika klofuta' življenja, ki mi je jasno povedalo, da nikoli ne reci nikoli.

Kaj počnete, ko se ugasnejo studijske luči?
V prostem času se ukvarjam s plesom, ki ga tudi učim skupaj z mamo, pod imenom KyRaya. Drugače pa grem zelo rada s prijateljicami na sladoled in na ogled po trgovinah. Imam tudi kužka, ki je zelo aktiven, tako da mi tudi dolgi sprehodi in pohodi v naravi in hribih ne uidejo. Če bi mi čas dopuščal, bi se rada posvetila tudi potapljanju in konjeništvu.

Morda kdaj v prostem času poslušate tudi »domačo« glasbo?

Priznam, da v svoji primarni zvrsti dela, med poučevanjem plesa, ne naletim pogosto na narodnozabavno glasbo. Zdaj, ko med vodenjem oddaj tudi pogosteje pogledam v tej smeri, moram reči, da imamo Slovenci res ogromno mladih talentov in dejansko še živečih legend, na kar bi morali biti ponosni!

Zakaj naj bi gledalci prestavili na TV Veseljak, ko je na sporedu vaša oddaja?

Bodite v družbi TV Veseljak vsako sredo ob 20. uri preprosto zaradi odličnih poskočnih polk, na katere se lahko zavrtite, in seveda tudi zaradi odlične voditeljice. (smeh) Poleg vsega tega boste 'mimogrede' izvedeli še kaj novega in zanimivega o svojih najljubših glasbenikih in ansamblih.