Kultura

Nepozabno potovanje v preteklost

am
17. 8. 2014, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kraj Davča ponuja na ogled veliko turističnih zanimivosti. Ena takih je zagotovo kulturno-etnografska prireditev Dan teric, ki se vsako leto meseca avgusta odvija na kmetiji Pri Vrhovcu. Domačini ob tej priložnosti obiskovalcem prikažejo stare običaje in navade, povezane predvsem s predelavo lanu.

V Davči so tja do konca 60. let prejšnjega stoletja na vsaki večji kmetiji sejali lan, ga trli, predli na kolovratu in tkali platno. Vendar pa je s prodorom umetnih vlaken na tržišče ta dejavnost na podeželju pričela izumirati. Z namenom ohranjanja opravil in običajev, povezanih s predelavo lanu, je takratno turistično društvo začelo prirejati Dan teric.

Po nekajletni prekinitvi delovanja društva so ga krajani leta 1999 znova ustanovili in tako oživili ta že skoraj pozabljeni običaj. Na prireditvi s pomočjo naravnega ambienta zagotavljajo nepozabno potovanje v preteklost – v čas življenja naših prednikov. Vaščani in vaščanke na starih orodjih prikažejo celoten proces predelave lanu, od bilke do platna. Pri tem so oblečeni v stara oblačila, obiskovalce pa seznanijo tudi z zanimivimi običaji in navadami.

Pri organizaciji prireditve sodeluje praktično vsa vas. Delo je izključno prostovoljno; lahko bi rekli, da temelji na dobri volji Davčarjev ter dobrih sosedskih odnosih. Lan se je vedno pulil (in ne žel), saj bi sicer uničili vlakna, sušili so ga v kozolcu, nato pa razprostrli po njivi, da je godil. Sledilo je dodatno sušenje lanu v laneni jami, kjer je moral biti gospodar zelo previden, da se lan ni vžgal.

Sledilo je že prej omenjeno trenje lanu, kjer so običajno delala le dekleta, fantje pa so jim nagajali. Sledi mikanje, nato pa predenje na kolovratu. Boljši lan je šel za obleke, prte, kuhinjske krpe, posteljnino, najslabši pa za vrvi. Na sami prireditvi domačini prikažejo tudi ta postopek. Danes se na žalost s predelavo lanu ne ukvarja več nobena domačija v Davči.

Ogled prireditve je brezplačen


Prireditev vsako leto poteka dva dni, drugi vikend v mesecu avgustu. Letošnja jubilejna, 30. prireditev Dan teric je bila včeraj, vrhunec prireditve s prikazom predelave lanu pa danes od 14. ure dalje. Na dogodku se tako terice kot obiskovalci izredno zabavajo.