Usodna napaka

Zakonca sta si zaželela čemaževe juhe, a sta skuhala nekaj drugega

U.C.
25. 3. 2024, 16.44
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 21.39
Deli članek:

Starejši zakonski par iz avstrijske dežele Spodnja Avstrija si je želel privoščiti juho za sladokusce, specialiteto iz čemaža ali divjega česna, kot še imenujejo to rastlino. Toda storila sta usodno napako.

Profimedia
Čemaž oziroma medvedov luk je tudi pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina za pripravo solat, juh in namazov.

Ob nabiranju zeli v bližnjem gozdu v kraju Deutsch-Wagram sta se povsem uštela. Namesto užitnega zdravilnega čemaža sta nabrala na las podobno, a zelo strupeno rastlino. Sta v juho vkuhala šmarnice ali jesenski podlesek? Čemaža zagotovo ne. Točno pred štirinajstimi dnevi sta bila zaradi bolečin sprejeta v bolnišnico, a jima žal niso mogli pomagati.

Tudi Slovenci v spomladanskem času radi zaidemo v gozd s prazno košarico v upanju, da bomo tam našli kaj užitnega in zdravilnega. A kaj je lahko hujšega kot zamenjava okusnega čemaža s smrtno strupenimi njemu podobnimi rastlinami? Bodimo previdni, če nismo povsem prepričani, naj rastline raje ostanejo v naravi in jo krasijo.