Poskus uboja

Z nožem nad kočevskega svetnika in bodibilderja

M. R. / Novice Svet24
1. 2. 2018, 19.50
Deli članek:

Martin Brezar, obtožen poskusa uboja kočevskega mestnega svetnika, osebnega trenerja in bodibilderja Saša Petka, krivde po obtožbi ne priznava. Obramba namiguje, da je šlo za silobran.

Samo Strel
Obtoženi Martin Brezar

Martin Brezar je po navedbah tožilke Petre Lavrič 1. oktobra lani nekaj pred eno uro ponoči na terasi Okrepčevalnice Osterman v Kočevju z 10 centimetrov dolgim nožem v trebuh zabodel Saša Petka, ki je ostal živ le zaradi hitre zdravniške intervencije.

Sasopetek.si
Kočevski mestni svetnik, osebni trener in eden najuspešnejših bodibilderjev pri nas, Sašo Petek

Petindvajsetletni Rom, v preteklosti že obsojen zaradi pečanja z drogo, krivde včeraj ni bil pripravljen priznati, svojo nedolžnost bo dokazoval med sojenjem, za poskus uboja pa mu grozi od pet do 15 let zapora. Do krvavega incidenta je sicer prišlo v noči, ko je v Ostermanu potekala poslovilna zabava najemnice lokala in je alkohol tekel v potokih.

Predlogi obrambe v smeri samoobrambe

Po navedbah zagovornika obtoženega, odvetnika Mihe Kuniča, je imel oškodovanec poleg 1,8 promila alkohola v krvi tudi benzoilekgonin in mdma, sestavini, ki ju najdemo v kokainu in ekstaziju, ter metronidazol, antibiotično učinkovino, ki se uporablja za zdravljenje okužb z anaerobnimi bakterijami. Sodišču je tako predlagal postavitev sodnega izvedenca psihiatrije, ki naj oceni psihofizično stanje Petka v kritičnem trenutku ter njegovo naravo in reakcije, ko je pod vplivom mešanice omenjenih substanc. Sodni izvedenec za medicino Andraž Glavič, ki je v preiskavi navedel, da je imel oškodovanec v krvi le alkohol, ni pa imel podatkov, da je užival tudi metronidazol, naj svoje mnenje dopolni v smislu, kakšne posledice ima ta substanca na vedenje ob hkratnem uživanju alkohola.

Dolenjski list
Na kraju zločina, Okrepčevalnica Osterman v Kočevju

Kunič je predlagal tudi rekonstrukcijo dogajanja, saj po njegovem mnenju obstaja bistvena razlika med izpovedjo oškodovanca in najdenimi forenzičnimi dokazi na kraju samem. Po odvetnikovih besedah je vsaj 10 v preiskavi zaslišanih prič potrdilo, da je do fizičnega stika med obtoženim in oškodovancem prišlo že v lokalu. Predlagal je tudi neposredno zaslišanje treh prič. Cveta Vlaševića, ki je bil glede na uradne zaznamke policije z obtožencem, preden je ta prišel v lokal, izpovedal pa bo menda, da Brezar pred inkriminiranim dogodkom ni kolovratil po Kočevju z nožem v eni in litrom viskija v drugi roki. Beno Brezar bo po navedbah obrambe potrdil, da je obtoženi dejanje storil v samoobrambi. Vodja policijske preiskave Pavle Povirk pa bo povedal, kaj so mu nekatere priče zaupale neposredno po dogodku. »Zaradi primerjave njihovih izjav potem v preiskavi,« je utemeljil odvetnik Kunič.

Sodnik Marko Češnovar je včeraj mimo oči javnosti obravnaval tudi predlog za disciplinsko kaznovanje pripornika. Očitno je obtoženi na Povšetovi nekaj ušpičil, vendar pa je ta postopek tajen, zato s(m)o novinarji morali zapustiti razpravno dvorano.

Odškodninski zahtevek tudi za skaženost

Tožilka Lavričeva je vztrajala pri dokaznih predlogih v obtožnici, in sicer pri zaslišanju oškodovanca in več kot 20 prič. Nasprotovala je postavitvi izvedenca psihiatrične stroke za oškodovanca, saj so po njenih besedah vse priče, ki Petka poznajo, v preiskavi izpovedale, da ni agresiven človek. Nepotrebna se ji zdi tudi rekonstrukcija dogodka, saj po njenem mnenju ne bi pripomogla k razjasnitvi »dejanskega stanja«. Zadnjo besedo bo kajpak imel sodnik Marko Češnovar, ki bo glavno obravnavo začel 26. februarja. Oškodovanec je priglasil tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 23.000 evrov zaradi primarnega strahu (1000 evrov), sekundarnega strahu (2000 evrov), telesnih bolečin (10.000 evrov), zmanjšanih življenjskih aktivnosti (8000 evrov) in skaženosti (2000 evrov). Je pa včeraj sodnik Češnovar mimo oči javnosti obravnaval tudi predlog za disciplinsko kaznovanje pripornika. Očitno je obtoženi na Povšetovi nekaj ušpičil, vendar pa je ta postopek tajen, zato s(m)o novinarji morali zapustiti razpravno dvorano.