Predlog zakona

Upravnikom stavb želijo prirezati peruti

L.T. / Novice Svet24
1. 2. 2018, 20.01
Deli članek:

Etažni lastniki predstavili nov zakon o upravljanju etažnih nepremičnin. Žogica je zdaj pri ministrstvu za okolje in prostor.

Profimedia
Ministrstvo za okolje in prostor za zdaj ni pokazalo posluha za organizirane etažne lastnike.

1. Triletni mandat upravnika
Mandat upravnika, ki je trenutno neomejen, želijo omejiti na tri leta, nakar ga morajo spet potrditi etažni lastniki.
2. Rezervni sklad
V zakonskem predlogu ga iz rok upravnikov dajejo v last etažnih lastnikov in vežejo na stavbo, za katero se zbira.

Ni skrivnost, da Slovenija glede pravic etažnih lastnikov nima urejene zakonodaje. Lani je tako odjeknil škandal upravitelja stavb Atrij, ki je šel v stečaj, v rezervnem skladu pa ni pustil denarnih sredstev, ki so jih vanj vplačevali etažni lastniki. Primer Atrija je bil samo zadnja v vrsti podobnih zgodb, ki jih dopušča trenutna zakonodaja.

Združenje etažnih lastnikov Slovenije (ZELS) je v ta namen pripravilo predlog novega zakona o upravljanju etažnih lastnikov in ga posredovalo na pristojno ministrstvo za okolje in prostor (MOP). V njem so omejili doslej neomejen mandat upravnika na največ tri leta. Rezervni sklad večstanovanjske stavbe, ki je trenutno v rokah upravnika, pa vezali na stavbo oziroma njene etažne lastnike.

V preteklosti namreč ni manjkalo primerov, ko so se etažni lastniki odločili menjati upravnika, ta pa pri primopredaji poslov ni predal sredstev rezervnega sklada. S predlaganim zakonom želijo v združenju doseči zaščito pravic etažnih lastnikov, gospodarnost in transparentnost upravljanja in primeren nadzor etažnih lastnikov nad delom upravnika večstanovanjske stavbe.

Politična volja vprašljiva

Linkedin
"Obstaja verjetnost, da bodo sprejem zakona pustili naslednji vladi." - Kristina Kulonja Horvat, podpredsednica ZELS

»Glede na bližajoče se volitve obstaja verjetnost, da bodo sprejem zakona pustili naslednji vladi,« je podpredsednica ZELS Kristina Kulonja Horvat odgovorila na naše vprašanje, ali je pristojna ministrica Irena Majcen pokazala politično voljo za sprejem zakona, ki so ga včeraj dali na vložišče MOP. Kulonja Horvatova pri tem opozarja, da se njihove tiskovne konference in javne predstavitve zakona ni udeležil noben predstavnik MOP.

»Na ministrstvo smo večkrat pošiljali pozive, naj nas vključijo v pripravo zakona, in jim pošiljali naša vsebinska stališča,« nadaljuje Kulonja Horvatova, »vendar z njihove strani nismo prejeli konkretnih zavez, da bodo naše predloge obravnavali pri osnutku.«

Z novinarskim vprašanjem smo se obrnili tudi na MOP, ki pa do zaključka redakcije nanj ni odgovorilo.