Sejala strah med občankami

Dva moška na plenilskem pohodu po štajerski prestolnici

S.R.
15. 12. 2017, 13.10
Posodobljeno: 15. 12. 2017, 13.16
Deli članek:

Včerajšnje popoldne na ulicah Maribora je bilo vse prej kot varno, saj sta dva moška, v vseh primerih je domnevno šlo za isti tatinski par, oropala kar štiri Mariborčanke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mariborski policisti poročajo o več tatvinah, ki so se včeraj zgodile na ulicah štajerske prestolnice.

Udarila drugič

Malo po 17. uri sta na avtobusnem postajališču ob križišču Ceste proletarskih brigad in Kardeljeve ceste dva neznana moška 16-letni Mariborčanki iz rok iztrgala njeno črno športno torbo z napisom Kempa in pobegnila po v smeri Pohorja. Materialna škoda znaša okoli 200 evrov.

Visoka sta okoli 170 centimetrov in sta srednje postave, pri čemer je en star približno 16 let, drugi pa med 25 in 30 let. Tisti, ki je vzel torbo, je bil oblečen v kavbojke in črno jakno z rjavo kapuco, obut pa je bil v športne copate.

Udarila tretjič

Ob približno 17.30 uri sta neznanca udarila na Veselovi ulici. Od zadaj sta pristopila do 48-letne Mariborčanke in ji z rame strgala žensko torbico. Med prerivanjem se je vsa vsebina torbice razletela po tleh. Neznanca sta torbico in mobilni telefon znamke Samsung pobrala, nato pa sta se še sama pobrala v smeri Ulice Pohorskega odreda, od koder sta izginila neznano kam. Materialna škoda znaša okoli 400 evrov.

Prvi tat je bil visok približno 170, drugi, ki je na hrbtu nosil nahrbtnik, pa približno 160 centimetrov. Star je okoli 16 let in je nekoliko temnejše polti.

Udarila prvič

Policiste so nato malo pred 18. uro iz UKC Maribor obvestili, da pri njih zdravniško pomoč išče 51-letna Mariborčanka, ki naj bi jo napadla dva moška.

Ugotovili so, da je malo pred 17. uro na Ljubljanski ulici pri II. gimnaziji stopila iz avtobusa in se peš napotila proti Plečnikovi ulici. Na dovozni poti pri tamkajšnjih garažah sta do nje nenadoma pritekla dva neznana mlajša moška, ki sta ju krasili suhi postavi, visoka sta bila okoli 175-185 centimetrov, oblečena pa v svetlejši bundi in kapi. Medtem ko jo je prvi zagrabil za torbico, ki jo je imela v levi roki, jo je drugi potisnil. Ker se jima ni pustila in je torbico poskušala zadržati, sta jo začela vleči vsak k sebi, dokler se eden od zlikovcev ni vdal in je plen izpustil. 51-letnica je zaradi izgube ravnotežja padla in se pri tem lažje telesno poškodovala. Neznanca sta zbežala neznano kam. V tej prvi prigodi ni prišlo do materialne škode, saj se je občanka izkazala s čvrstim prijemom in voljo tigrice.

In še četrtič

Lumpa sta znova udarila malo po 19. uri. Takrat je 17-letna dijakinja pešačila proti dijaškemu domu na Titovi cesti v Mariboru. Na Šilihovi ulici sta jo od zadaj dohitela nam že znana, sicer pa neznana moška, in ji iz rok iztrgala kaj drugega kot torbico. Mariborčanka je v njej hranila denarnico z dokumenti in denarjem. Po dejanju sta jo pobrisala proti Ljubljanski ulici in nato neznano kam. Oba sta bila mlajša, en pa naj bi imel oblečeno jakno sive barve.

Torbico je na Pupinovi ulicipozneje našel pošten občan in jo odnesel oškodovanki v dijaški dom. V njej je seveda manjkal denar. Materialna škoda znaša okoli 200 evrov.

Na podlagi opisov neznanih storilcev, ki so jih podale oškodovanke, ter glede na kraj in čas storitve opisanih kaznivih dejanj, je moč sklepati, da sta opisana dejana izvršila ista neznana storilca, sporočajo iz PU Maribor. Policisti vse, ki bi karkoli vedeli o teh dejanjih prosijo, naj jim to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon Policije 080 1200.

Policija svetuje:

V kolikor vam kdo grozi in vam želi iztrgati vašo torbico, vzeti denarnico ali je kakorkoli drugače nasilen, s klici na pomoč opozorite mimoidoče na to, kar se dogaja!

Za hojo izbirajte osvetljene in prometne ulice.

Če vas kdo nadleguje, vam grozi z napadom ali vas celo napade, dejanje takoj prijavite policiji!

Pozorno spremljajte roparjeve reakcije in upoštevajte, da ga je morda bolj strah kot vas.

Med napadom ga pozorno poslušajte, na njegove ukaze pa izročajte gotovino obotavljivo in počasi. 

Ne reagirajte pretirano pogumno in nepremišljeno. Vaše življenje je vredno več kot gotovina, ki vam je zaupana. 

Poskušajte si zapomniti čim več roparjevih značilnosti (postavo, starost, obleko, besede, naglas, narečje in druge podrobnosti).

Po napadu opazujte, kam je pobegnil in kako (peš, registrska številka, barva, tip vozila).

S policijo sodelujte tudi, če ste priča takšnega kaznivega dejanja. Storilec bo prej prijet, s tem pa bo manj možnosti, da boste njegova žrtev drugič vi.