Dan po vlomu

Vlomilci proti policistom: Trije vlomi ostajajo neraziskani

Gabrijel Toplak
29. 11. 2017, 20.30
Deli članek:

Od prodajaln, ki so jih pred kratkim obiskali vlomilci, je včeraj nemoteno obratovala le tista, v kateri so se zadržali najdlje in se za 70.000 evrov okoristili z mobilnimi telefoni.

Gabrijel Toplak
Steno, skozi katero je vstopil v frizerski salon, so včeraj že sanirali.

Trgovski center E.Leclerc v Mariboru je včeraj dopoldne deloval po običajnem urniku, a pozoren obiskovalec je lahko opazil, da v nekaterih prodajalnah, ki so bile iz nedelje na ponedeljek tarča vlomilcev, vse vendarle še ni tako, kot bi moralo biti.

Taisti center je bil tarča vlomilcev tokrat že tretjič. Vselej v nedeljo, prvič 13. februarja 2011, drugič pa oktobra istega leta.

Neznani storilec je, kot je v ponedeljek poročal policijski piarovec Miran Šadl, med 16.40 minulo nedeljo in 5.10 v ponedeljek vlomil skozi stranska vrata ter v notranjosti centra še v več prodajaln. »Uporabljal je macolo, s katero si je ustvarjal odprtine, tudi v zidovih. Z dejanjem je povzročil precejšno materialno škodo na objektu, odtujil pa je večje število mobilnikov različnih znamk in večje število različnih parfumov,« je zapisal Šadl in pozval vse, ki bi karkoli vedeli o dejanju ali storilcu, da to sporočijo na telefonsko številko 113, anonimni telefon Policije 080 1200 ali zapišejo na Facebook profilu Policijska uprava Maribor.

PU Maribor
Pred prodajalno z mobilni telefoni je ležala macola.

Najdlje pri mobilnih telefonih

V frizerskem salonu, ki naj bi bil prvi tarča predrznega vlomilca, so včeraj z novimi zidaki sanirali nastalo luknjo v steni. Osebje je molčalo, gradbeni delavec Seido Omredić pa je vendarle povedal: »Morali so biti dobro opremljeni z ustreznim orodjem, drugače jim ne bi uspelo prebiti stene. Steno, ki je grajena iz zidakov Siporex debeline 25 centimetrov, vseeno ni lahko prebiti.« Naslednja prodajalna oziroma parfumerija, skozi katero je vlomilec prišel v notranjost centra, je bila zaprta. Na pol spuščenih kovinskih vratih je bil izobešen napis Zaprto, zaposlene v notranjosti, ki so se ukvarjale s čiščenjem in pospravljanjem, niso bile pripravljene za pogovor. »Ne dajemo nobenih informacij,« so nas takoj odpravile. Vseeno smo neuradno izvedeli, da naj bi vlomilec dodobra izpraznil police z dragimi parfumi, zato naj bi se višina škode po prvih ocenah gibala nad 60 tisoč evrov.

Storilci so želeli vlomiti tudi v prodajalno Slowatch, a jim zaradi kovinskih vrat to ni uspelo. Bile pa so vidne luknje, ki so jih povzročili udarci.

Drugače je bilo v Telekomovi prodajalni z mobilnimi telefoni Sgermobil, ki je bila zadnja tarča vlomilcev. Tudi tam so po besedah zaposlenih pustili pravo razdejanje in pred trgovino »pozabili« veliko kladivo – macolo. »Škode je za okoli 70.000 evrov,« je včeraj poudarila vodja poslovalnice Diana Bogatin, čeprav so v vitrinah že bili novi telefonskih aparati in nič ni kazalo na neprijeten dogodek. Sogovornica je dodala, da je varnostna kamera v trgovini zaznala zamaskiranega posameznika s kapuco preko glave, posnetke pa so že predali kriminalistom. »Ugotovili smo lahko, da je najprej razbil izložbeno steklo in vstopil v trgovino. V njej se je zadržal približno 45 minut ter v tem času iz vitrin in omar pobiral veliko telefonov. Tudi tistih višjega cenovnega razreda,« je razložila Bogatinova in zaključila, da imajo vsi telefoni svojo varnostno kodo, ki so jih predali policiji. In ti jih bodo lahko, še pravi, zaznali, v kolikor jih bo kdo uporabil.

V Mariboru še vedno odmevata ropa poslovalnice Nove KBM v Turnerjevi ulici. Marca je ropar iz nje odnesel okoli 7000 evrov (moškega z rdečo kapo so ujele varnostne kamere, objavljen je bil tudi fotorobot), večjo vsoto denarja pa sta dva storilca odnesla še oktobra. Oba storilca so iskali tudi s helikopterjem, a Šadl pravi, da sta oba še vedno na begu.

PU Maribor
Ropar banke v Turnerjevi ulici je še vedno na begu.