Vztrajnik

Težavni zapornik Casiraghi: Ni se hotel zagovarjati, ker v okovih ničesar ni razumel

mr
15. 9. 2017, 06.52
Deli članek:

Obramba je prepričana, da so policisti zloglasnega Stephena Casiraghija začeli preiskovati samo zato, ker je pač na slovenski kriminalni sceni neko ime.

M24
Casiraghi si želi, da bi mu sodili kje drugje kot v Ljubljani.

V soboto, 25. marca, okrog 9. ure zjutraj so ljubljanski policisti v središču mesta opazilo vozilo znamke Renault Clio – za volanom pa ni bil nihče drug kot Stephen Casiraghi.

»Policisti so zapeljali za vozilom in ga s predpisanimi znaki začeli ustavljati, a voznik na znake policije ni ustavil, ampak je vožnjo pospešeno nadaljeval v smeri Zelene jame, kjer je vozilo ustavil in peš pobegnil med bloke,« so takrat sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Aretiran pod oknom sodnice

Ubežnika so prijeli med pregledom območja, po naših informacijah pred oknom ene od sodnic višjega sodišča v Ljubljani, preiskovalni sodnik pa ga je po zaslišanju vtaknil v pripor. »Ko bom čez dve leti prišel iz zapora, bo imela ljubljanska policija veliko dela,« je ob aretaciji menda grozil policistom.Kot so takrat še sporočili s policije, je Casiraghi po ljubljanskih ulicah (Njegoševa, Ilirska, Rozmanova, Maistrova, Masarykova, Bohoričeva, Potrčeva, Partizanska, Rojčeva) »vozil predrzno in nevarno ter s tako vožnjo ogrožal pešce in nasproti vozeče voznike, ki so se morali tudi umikati z vozišča, da so preprečili trčenje«.

Med branjem očitkov zapustil dvorano

Specialni povratnik Devetinštiridesetletnik je v svoji bogati kriminalni karieri nanizal več kot 10 pravnomočnih obsodb, tudi zaradi ugrabitve in posilstva avtoštoparke.

Včeraj je bil za 49-letnega specialnega povratnika z najrazličnejših spektrov kaznivih dejanj za opisani podvig izpeljan predobravnavni narok. »Ker sem vklenjen, ne morem dajati izjav ... Ničesar nisem razumel, ker nisem pravnik ... Težko človek razume te klevete in laži.« Tako je Casiraghi odgovarjal na vprašanja ljubljanskega okrožnega sodnika Martina Jančarja, če razume, zakaj je spet v postopku. Tožilec Matej Peterca je nato spet obnovil očitke iz obtožnice, Casiraghi pa se je pridušal, da »bralnih vaj« že ne po poslušal in v spremstvu pravosodnih paznikov zapustil dvorano. »Moja ušesa tega niso dolžna poslušati,« je bentil.

Vsak njegov odgovor je bil enak prejšnjemu

Tožilec Peterca je Casiraghiju za kaznivo dejanje nevarne vožnje in dve kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja v primeru priznanja ponudil enotno kazen pet let in šest mesecev zapora, obtoženi pa mu je odvrnil: »Vklenjen se ne morem zagovarjati, dajte to v zapisnik.« In na vsako naslednje vprašanje sodnika, ali se bo izrekel o krivdi: »Kršene so mi človekove pravice, vklenjen se ne morem zagovarjati.« Predsedujočemu Jančarju tako ni preostalo drugega, kot da strojepiski narekuje: »Sodnik šteje, da obtoženi krivde po obtožbi ne priznava ...«

Obramba za izločitev vseh dokazov

Casiraghijeva zagovornica, odvetnica Nataša Ljubič, je sodišču po »doktrini sadežev zastrupljenega drevesa« predlagala izključitev vseh dokazov v spisu, saj je prepričana, da so policisti njenega klienta začeli preiskovati samo zato, ker je pač na slovenski kriminalni sceni neko ime. V nadaljevanju je odvetnica Ljubič predlagala tudi izločitev sodnika Jančarja, ker se je s temi dokazi že »okužil«, odločbo o njenih zahtevah pa bodo vpleteni prejeli pisno in šele po pravnomočnosti sklepa bo morebiti določen datum glavne obravnave. Casiraghi si je sicer zaželel, da bi mu sodili kje drugje kot v Ljubljani. »Ker tukaj pač ni pravice ...« je dejal glede na pretekle izkušnje ter zahteval »izločitev senata ljubljanskega okrožnega in višjega sodišča«.

Napačno so mu seštevali kazni

Enotna zaporna kazen 22 let in 11 mesecev bi mu pretekla avgusta 2019, a so ga 9. marca letos po odločitvi vrhovnega sodišča izpustili iz zaporov na Dobu. Stephen Casiraghi, pred spremembo imena znan kot Hinko Krajačič, še prej pa kot Vinko Rakuša, je namreč v svoji bogati kriminalni karieri nanizal več kot 10 pravnomočnih obsodb, tudi zaradi ugrabitve in posilstva avtoštoparke, z odvetnikom pa mu je pred vrhovnim sodiščem uspelo dokazati, da so mu nižje instance napačno oziroma nezakonito združevale zaporne kazni.