"Vihar, imenovan Slovenija!"

FOTO: Zgodovinsko! Slovenci razbili španske matadorje!

S.R.
14. 9. 2017, 22.08
Posodobljeno: 14. 9. 2017, 22.22
Deli članek:

Prvi polfinale evropskega prvenstva v košarki je za nami, Slovenija pa se je s fantastično igro in borbenostjo gladiatorjev zapisala v zgodovino. Po zmagi nad aktualnimi evropskimi prvaki je prva medalja tukaj!

Reuters
Luka Dončić in Goran Dragić na Eurobasketu 2017.

Za Špance je bilo to že deseto polfinale zapored, za naše bojevnike pa komaj drugo, potem ko so leta 2009 na Poljskem osvojili končno 4. mesto. Slovenija je do danes tako še vedno čakala na svojo prvo medaljo na evropskih prvenstvih, zdaj je naša, vprašanje je le še, kako se bo bleščala!

Po epskem četrtfinalnem dvoboju z Latvijo, ki je na na tekmah za izpadanje na evropskih prvenstvih prvič po 30 letih postregel s skupno vsaj 200 doseženimi točkami, so se slovenskim asom danes po robu postavili španski zvezdniki na čelu z bratoma Gasol. Slovenska reprezentanca je v torek dosegla že sedmo zaporedno zmago in je bila poleg današnjih nasprotnikov, ki so v četrtfinalu brez težav opravili z Nemci (72 - 84), še edina neporažena ekipa na letošnjem prvenstvu. 

Z reprezentanco Španije, zagotovo eno svetovnih košarkarskih velesil, se je na trinajstih evropskih prvenstvih do danes srečala šestkrat in pri tem zabeležila dve zmagi, štirikrat pa je izgubila.

Strelsko razpoložena Slovenija pod taktirko Igorja Kokoškova ter z Goranom Dragićem in Luko Dončićem v prvih bojnih linijah je na letošnjem evropskem prvenstvu povprečno dosegla 89,7 točk na tekmo. Danes so bili odlični prav vsi reprezentanti, pri čemer so ogromen delež prispevali predvsem igralci s klopi.

Reuters
Polfinale Slovenija - Španija.

1. četrtina

Slovenija je začela udarno s tremi uspešnimi meti za tri točke. Prve točke je s trojko dosegel naturalizirani Slovenec Anthony »Tonči« Randolph, na 6-2 pa je s trojko povišal Jaka Blažič. Po uspešnem napadu Špancev pa je z novo trojko odgovoril Goran Dragić. V prvi četrtini, ki se je po Dragičevi trojki in dodatnim prostim metom končala s 25-19 za naše, je znova kraljeval hrust Gašper Vidmar.

2. četrtina

Druga četrtina se je začela nervozno na obeh straneh, dodatno pa jo je s »skrivnostno« osebno napako Žige Dimca začinila sodniška trojka. Španci, ki so bili boljši predvsem v skoku, so se na polovici četrtine našim uspeli približati na dve točki. Slovenci so bili še naprej odlični pri metu za tri točke, ob tem pa je Pau Gasol pokazal, da še ni za staro šaro. Ob koncu četrtine je najprej s trojko in nato izsiljeno osebno napako nad Marcom Gasolom »zabrilijral« tudi Željko Zagorac, medtem ko je po sumljivi sodniški odločitvi s tremi osebnimi napakami na klop sedel Vidmar. Slovenci so na odmor odšli z vodstvom 49-45.

Reuters
Polfinale Slovenija - Španija.

3. četrtina

Naši so tudi tretjo četrtino začeli odlično, medtem ko so Španci zgrešili nekaj zaporednih metov, v napadu pa so delovali povsem nebogljeno. Slovenija je prednost povišala na 10 točk. Na trojko M. Gasola je s košem ogovoril in neusmiljeno obrambo odgovoril Vidmar, ki ga je s trojko nadgradil še Randolph. V tretji četrtini so se po parketu razleteli prav vsi slovenski košarkarji. S košem in prostim metom je na 68-52 povišal Dimec. Po novi trojki Randolpha in obranjenem napadu je bil rezultat že 71-55. Bi lahko naše, ki so zadevali prav vsi, danes sploh še kdo ustavil? Pred zadnjo četrtino je bil rezultat 73-57. Tretjo četrtino smo tako dobili s 24 proti 12. Ostalo je samo še 10 minut!

4. četrtina

Zadnjo četrtino je s trojko iz drugega sveta odprl Klemen Prepelič in s tem zabeležil že 13 točko. Španci pa so po novi sumljivi sodniški odločitvi trikrat metali s črte prostih metov. Slovenija je osem minut pred koncem vodila za 16. Dragić je po in skoku v napadu povišal na 18 točk prednosti, Dončić pa je na drugi strani zabeležil že svoj 9 skok pod obročem. Na 83-62 je z novo trojko znova povišal naš kapetan, mladi Dončić pa se je približal trojnemu dvojčku! Španci so bili v tem trenutku povsem brez idej. Po kratkem oddihu je štiri minute pred koncem na parket ponovno stopil odlični Dragić. Nato še čudež, "Vidmar je preprosto vzel žogo iz rok Paua Gasola," kot se je izrazil Peter Vilfan in nato slikovito dejal še "vihar, imenovan Slovenija je odpihnil Špance!"