Krvno maščevanje

VIDEO: Je balkanskega kralja prostitucije umoril maščevalni oče?

S.R.
16. 8. 2017, 12.07
Posodobljeno: 16. 8. 2017, 13.48
Deli članek:

V Strugi v Makedoniji je bil v ponedeljek pred svojim lokalom v glavo ustreljen razvpiti balkanski mafiozo Dilaver Bojku, poznan pod vzdevkom Leku.

Reuters
Dilaver Bojku v primežu makedonske policije na letališču v Skopju leta 2003.

V ponedeljek se je v mestu Struga v bližini Ohridskega jezera zgodil hladnokrven umor. Dilaverju Bojku, balkanskemu kralju prostitucije, naj bi se izza hrbta približal zamaskiran moški, ga ustrelil naravnost v čelo, se usedel na motor in odpeljal, pišejo makedonski mediji.

Poznavalci makedonskega podzemlja so prepričani, da je motiv za zločin krvno maščevanje. Tako naj bi Dilaverju sodil oče ubitega 23-letnika Sitema Istrefija. Istrefijeva družina in Dilaver so bili v dolgoletnem sporu zaradi koncesij na plaži Ohridskega jezera. Spor se je zaostril leta 2015, vrhunec pa dosegel v oboroženem obračunu, v katerem je bil ubit Sitem.

Kralj prostitucije

Razvpiti Dilaver Bojku je bil vodja mreže kriminalcev, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi. Lawrence Butler, nekdanji ameriški veleposlanik v Makedoniji ga je oklical za »najbolj znanega državljana Makedonije,« preiskovali pa so ga tako ameriški FBI kot Interpol.

Svoje zločinske dejavnosti je vodil iz vasi Velešta, kjer je do leta 2006 organiziral dražbe deklet, ki so bile bodisi ugrabljene na Balkanu in v državah nekdanje Sovjetske zveze bodisi so jih iz teh držav tja zvabili pod pretvezo. Njegova združba naj bi obvladovala dve veliki poti za nezakonito trgovino z dekleti iz Moldavije, Romunije in Ukrajine, vas Velešta pa je imela sloves kraja z največjim številom prostitutk v Makedoniji. V tistem obdobju naj bi bilo v vasi za prodajo na voljo od 200 do 250 žensk, pri čemer naj bi »Leku« zase zadržal 20 najlepših, ki jih je ponujal svojim strankam v lokalu Ekspreso.

Makedonska policija je takrat ocenila, da je posredoval pri prodaji okoli 3000 deklet. Zoper njega je bilo spisanih 17 kazenskih ovadb, večkrat pa je bil tudi aretiran.