Požar

Zagorela stanovanjska stolpnica v Dubaju

B.K.
4. 8. 2017, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Gasilci so uspeli ukrotiti požar, ki je zajel eno izmed najvišjih stanovanjskih stolpnic na svetu.

Twitter (@johnonolan)

V zgodnjih petkovih urah so gasilci Združenih arabskih emiratov uspeli pogasiti požar, ki je zajel 79-nadstropno stanovanjsko stolpnico v osrčju Dubaja. Zublji so stanovalce pognali v beg, medtem ko so s strani stolpnice deževale goreče razbitine.

Gasilci so požar ukrotili ob 4.00 zjutraj po lokalnem času, nato pa so akcijo nadaljevali s hlajenjem te 337 metrov visoke stolpnice, poimenovane Plamenica (izv.: Torch tower).

Gre sicer za že drug požar v tej stolpnici. Prvi se je zgodil leta 2015.

Policisti in gasilci so med gašenjem zaprli tudi okoliške ulice, ki so bile ponekod polne ruševin, pepela in tlečega materiala.

“Spali smo, ko nas je zbudil požarni alarm in kriki ljudi,” je za tiskovno agencijo Reuters dejal eden izmed stanovalcev. “Stekli smo po stopnicah, kar nam je vzelo približno 10 minut, saj smo bežali iz 50. nadstropja. Ogenj je bil takrat, ob enih ponoči, zelo močen. A v naslednjih dveh urah se je zmanjšal. Rekli so nam, da je do izbruha prišlo v 67. nadtropju,” je še dodal.

V Združenih arabskih emiratih so požari stolpnic v zadnjih letih sicer pogosti, zato je v začetku letošnjega leta Dubaj sprejel pravila za požarno varnost, ki prepovedujejo uporabo gorljivih materialov na zunanjih stenah stolpnic. Po državi naj bi sicer stalo 30.000 stolpnic, ki tem zahtevam še ne odgovarjajo.

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov, ki sestavljajo to majhno arabsko državo. Predstavlja investicijski in trgovinski center v regiji.