Vroči Balkan

Mafijski atentati: zakoni so, a se ne izvajajo

lt
10. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Srbski medij je objavil seznam mafijskih atentatov v preteklih petih letih. Več kot dve tretjini jih ostaja nerešenih, v večini primerov sploh ni osumljenih.

arhiv Svet24
Črnogorski mafijec Đorđe Sekulović je v začetku leta umrl v eksploziji podtaknjene bombe.

V zadnjih petih letih je bilo na mafijski način umorjenih 56 ljudi na območju Srbije in 27 v sosednji Črni gori. Preračunano je vsake tri tedne nekdo padel pod streli ali v eksploziji nastavljene bombe, razkriva portal Krik v sodelovanju z Radiem Svobodna Evropa.

Število nerešenih umorov strokovnjaki po eni strani pripisujejo profesionalnosti, s katero so izvedeni, po drugi pa krivijo neučinkovitost preiskovalnih in sodnih instanc pri njihovem pregonu.

Po podatkih, pridobljenih s sodišč in tožilstev, so sodni epilog dobili samo štirje primeri, 18 jih je v postopku sojenja ali so osumljeni priprti. Pri kar 61 primerih pa preiskava še poteka ali pa osumljeni sploh še niso identificirani.

»Očitno je, da so ti umori dobro načrtovani in koordinirani. Vodje kriminalnih klanov vodijo aktivnosti, da bi se naredilo čim manj napak. V večini primerov so najeti plačani morilci in to so pretežno osebe s tega prostora,« ocenjuje profesor Zdravko Skakavac s Fakultete za pravne in poslovne študije v Novem Sadu.

Skakavac opozarja na neučinkovitost tožilstev. Korak dlje gre kriminolog Dobrivoje Radovanović, ki meni, da skoraj dve tretjini nerešenih primerov kažeta na povezanost kriminalnih krogov in državnih struktur.

»Vzrok dela teh umorov je v tem, da so pripadniki kriminalnih skupin zunaj kontrole. Državi ne uspe nadzorovati njihovega gibanja, obnašanja in njihovih namer … V nekaterih primerih pa je nemoč države namerna. Vedno poudarjam, da je organizirani kriminal zelo močan, zelo dobro vtkan v državne institucije. Nekaj, kar je videti težko za preiskovanje, je v resnici le – tišina,« dodaja Radovanović.

Problem je izvrševanje zakonodaje

Nekdanji kominister policije, danes odvetnik Božo Prelević, opozarja, da državljani Srbije že desetletja poslušajo, kako se bo situacija izboljšala, ko se bo spremenila zakonodaja. »Največji problem je v izvajanju zakona, osrednja vprašanja pa so: kdo je sodnik, kdo tožilec, kdo inšpektor in kdo načelnik policije … Imamo tiste, ki so zelo kvalitetni, tiste, ki so nezainteresirani, tiste, ki so skorumpirani, in tiste, ki so v postopek pripeljani od zunaj.«

Na napačnem kraju ob napačnem času        

Najpogostejši način mafijskega atentata je »sačekuša« – čakanje v zasedi in streljanje na žrtev z avtomatskim orožjem. Desetina atentatov se izvrši s podtaknjeno bombo – najpogosteje v avtomobilih.

Pri tem so nemalokrat žrtve tudi mimoidoči, ki so se znašli na napačnem kraju – javnih mestih – ob napačnem času – prometnih konicah, ko se ljudje vračajo z dela. Takšni postopki kriminalnih skupin imajo negativen vpliv na varnost navadnih državljanov, pravi Skakavac. »V javnosti to vzbuja strah. Ustvarja se vtis, da se to lahko zgodi komurkoli in kadarkoli.«

Zadnji primeri: eksplozivni cvetlični lončki in atentat na zaporniškem dvorišču

28. 6. 2017

Aksentije Ilijin (41) je ubit pred svojo hišo v srbskem Banatskem Aranđelovcu. Ilijina so policisti sumili, da je skupaj z Milivojem Terzićem preslepil Ivanko Šarić, mater narkošefa Darka Šarića. Nepridiprava naj bi ji obljubila, tako mediji, da bosta v zameno za 300 tisoč evrov poskrbela, da se v Italiji umakne obtožnica zoper njenega drugega sina – Duška Šarića. Denar jima je priskrbela, ko pa nista več odzivala na klice, je primer prijavila policiji.

26. 6. 2017

Žarka Savića (33) ubijejo med postopanjem pred restavracijo Pandora v bližini višjega sodišča v Nišu. Nanj strelja neznani napadalec, ki se s pajdašem mimo njega pelje na skuterju.

13. 6. 2017

Slobodan Trninić (50) umre zaradi podtaknjene bombe, ki eksplodira, ko se s svojim avtomobilom vozi na relaciji Šabac–Loznica. Trninića so že prejšnje leto ranili v streljanju, a policijska preiskava ni obrodila sadov v nobenem primeru.

11. 3. 2017

Slobodana Šaranovića (77), zloglasnega mafijskega šefa, pokončajo pred njegovim domom v naselju Dubovica v Budvi. Policija ne sumi nikogar, neuradno pa naj bi umor naročil zemunski šef Luka Bojović, ki se tako domnevno maščuje za smrt svojega brata.

14. 1. 2017

Milomirja Jovanovića (45) pokosi naboj iz ostrostrelske puške med vračanjem s pogreba. Preiskava je v teku.

5. 9. 2016

Goran Biskupović (28) in Miloš Bošnjak (26) umreta med sprehajanjem v črnogorskem Kotorju. Osumljencev ni, predpostavlja pa se, da je eksplodiral cvetlični lonček, v katerega je bila nastavljena daljinsko detonirana bomba. Tovrsten atentat nima precedensa v zgodovini organiziranega kriminala.

22. 9. 2016

Dalibor Đurić (35) je ubit na dvorišču črnogorskega zapora v Spužu. Med sprehajanjem po zaporniškem dvorišču ga zadene naboj iz ostrostrelske puške, oddaljene 200 metrov. Storilci po dejanju zažgejo vozilo, policisti še nimajo osumljenih.