Ustrelil cenjenega psihiatra

Krvav obračun na Rabu posledica sosedskega spora

S.R.
3. 7. 2017, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Včeraj je hrvaški otok Rab pretresel grozljiv zločin, v katerem je pod streli 48-letnega vojnega veterana Srđana Smojvera življenje izgubil 51-letni psihiater Siniša Rakić.

Zajem zaslonske slike
Barbat je bil včeraj prizorišče krvavega obračuna.

Včeraj so bili prebivalci ribiškega naselja Barbat na Rabu priča krvavemu zločinu. Smojver je malo po 9. uri zjutraj napadel zakonca Rakić, najprej s streli pokončal psihiatra Sinišo, pri čemer naj bi ga po poročanju hrvaških medijev najprej ustrelil v obe nogi in nato vanj sprožil še rafal strelov.

Smojver se je nato zabarikadiral v hišo, iz katere se je s skokom čez balkon rešila Rakićeva žena, ki si je ob tem zlomila obe nogi in pristala v bolnišnici. Smojver si je po kar 13 ur trajajočih pogajanjih na koncu z ročno granato sodil sam.

Dolgotrajen sosedski spor

Kot vse kaže, je bila včerajšnja tragedija posledica zelo slabih sosedskih odnosov. Rakićeva v Barbatu sicer nista živela, temveč sta stanovanje v prvem nadstropju oddajala v najem. Spori med njima in Smojverom, ki je živel v pritličju, pa naj bi trajali že vrsto let, med drugimi tudi zaradi vode, ki naj bi iz zgornjega kapljala v Smojverovo stanovanje. Včeraj naj bi tako najprej prišlo do verbalnega spora, ki pa je prerasel v krvav zločin.

Rab v šoku

Rakić, ki je bil v bolnišnici Kamporu na Rabu zaposlen od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, je bil med prebivalci tega hrvaškega otoka izjemno spoštovan in cenjen. Njegovi sodelavci so po tragediji povsem pretreseni. »Bil je dober prijatelj in sodelavec. Dolga leta sva delala skupaj in o njem imam samo lepe besede. Zgodila se je tragedija,« je za Novi list dejala direktorica bolnišnice Vesna Šendula Jengić, medtem ko je njen namestnik Gordan Bošković tragedijo pospremil z besedami: »Izjemen kolega, človek in prijatelj. Nikoli ni bil z nikomer v sporu. Povsem osupli smo nad dogodkom. Kot sodelavec je bil moralen in požrtvovalen, na roko je šel tako sodelavcem kot bolnikom. Vem, da so to pogoste besede, vendar on je bil resnično tak človek. To je velika izguba za nas, ne zgolj zato, ker gre za velikega strokovnjaka, temveč tudi zato, ker gre za velikega človeka,«

Prebivalci pa so imeli veliko lepih besed tudi za njegovega krvnika Smojvera. »Z njim smo imeli super odnos, to je človek, ki se je igral z našim otrokom, bil je urejen, imel je več mačk, celi soseski je kosil travo … hudo nam je žal, da se je to zgodilo,« je za Jutarnji list dejal neimenovan sosed.