Zabodel ga je

Zaradi denarnega dolga sta obračunala kar na parkirišču

pk
23. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Novogoričan Jure Mrhar je na koprskem višjem sodišču izvedel, kakšna usoda ga čaka. Zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom bo sedel leto in pol.

STA
Jure Mrhar (levo), ob njem njegov zagovornik Bruno Krivec, bo v zaporu ostal leto in pol.

Spomnimo, kaj se je dogajalo usodnega 13. avgusta 2014 v središču Nove Gorice. Na parkirišču na Ulici tolminskih puntarjev sta se zaradi dolžniškega razmerja sprla dva mlajša moška. Šlo je za takrat 33-letnega Roberta Antoniča in 21-letnega Jureta Mrharja. Slednji je Antoniču za marihuano, ki jo je kupil pri njem, ostal dolžan 300 evrov. Denar je Antonič od njega terjal večkrat, tudi nesrečnega avgustovskega dne.

Pravi, da se je branil

Juretu Mrharju se bosta v prestajanje zaporne kazni štela tudi dva meseca, ki ju je že preživel v priporu in hišnem priporu.

Tega dne se je z dolžnikom dobil na parkirišču za novogoriškim nebotičnikom in od njega zahteval vračilo, nakar naj bi ga začel daviti. Medtem je dolžnik iz žepa potegnil nož in z njim zamahnil proti Antoniču. »Počutil sem se močno ogroženega, kot v smrtni stiski. Davil me je, izgubljal sem zavest. Nisem ga napadel, le branil sem se,« je Mrhar dejal na enem od sojenj.

Ko je videl, da je Antoniča zabodel, je takoj poklical na pomoč in tudi poskušal oskrbeti poškodovanca, a ta je istega dne v bolnišnici umrl. Mrhar se je sam predal policistom, po zaslišanju, na katerem je krivdo priznal, pa je bil krajši čas v priporu, nato v hišnem priporu in pozneje izpuščen na prostost.

Novogoriško okrožno sodišče je lani Mrharja že obsodilo na leto in pol zaporne kazni zaradi posebno hude telesne poškodbe, ki jo je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Sodnica je takrat ocenila, da je šlo za prekoračen silobran.

O drugi razsodbi

Višji sodniki so o usodi Mrharja tokrat odločili že drugič. Na zadnjo sodbo sta se sicer pritožila tako tožilstvo kot obramba, vendar so ju višji sodniki zavrnili.

Lani so mu izrekli tudi varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti, a se je tožilstvo na takšen sklep pritožilo. Višji sodniki so takšno odločitev razveljavili in sodišču naložili, da mora pridobiti še izvedensko mnenje psihiatrične stroke, saj je na prvem sojenju mnenje o Mrharju izdelal le psiholog.

Višji sodniki so tako o usodi Mrharja tokrat odločili že drugič, tudi na podlagi novih izvedenskih mnenj psihiatrične stroke; ocenili so, da je bil Mrhar v času dejanja prišteven, in predvčerajšnjim potrdili lansko sodbo Okrožnega sodišča v Novi Gorici. Jureta Mrharja so spoznali krivega povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom in ga obsodili na leto in pol zapora.