Bančni rop

Marko je opravil s preteklostjo in si uničil prihodnost

rm
14. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za bančni rop so mu ljubljanski okrožni sodniki prisodili dobra štiri leta, »usedel« pa se bo za sedem let, saj so mu ob tem preklicali pogojni odpust iz zapora zaradi uboja.

arhiv Svet24
Marko Zupanec, alias Mare.

Marko Zupanec, alias Mare, je bil novembra 2011 obsojen zaradi uboja Gafija – ta ga je izsiljeval – in sicer na osem let zapora, sodba pa je prestala tudi rešeto višjega sodišča. Zaradi vzornega vedenja je lahko zapor zapustil že po dobrih petih letih odslužene kazni. Konec decembra lani, leto dni po pogojnem odpustu, pa je oropal poslovalnico Banke Koper v Tehnološkem parku v Ljubljani, zaposleno pa pred begom poškropil s solzivcem.

Banki mora Zupanec povrnili 5900 evrov, ki jih ob aretaciji ni imel pri sebi.

Tožilec Matej Peterca je v končni besedi za obtoženca predlagal štiri leta in dva meseca zapora, preklic pogojnega odpusta iz zapora zaradi uboja (»odsedeti« mora še tri leta, pet mesecev in 19 dni) ter podaljšanje pripora, čemur je predsedujoča sodnica Špela Koleta tudi v celoti sledila. Obramba na drugi strani ni prodrla s tezo, da ni šlo za rop, ampak za milejše kaznivo dejanje, češ da bančni uslužbenki sploh ni zares grozil, ampak trikrat le nekoliko glasneje poudaril, naj mu izroči denar. Zupancu so sodniki naložili tudi povrnitev škode banki, in sicer 5900 evrov z zamudnimi obrestmi, plačila stroškov sodnega postopka pa je bil oproščen. Do pravnomočnosti ostaja priprt zaradi ponovitvene nevarnosti.

Spet v stiski zaradi dolgov

Zupanec se je sicer zagovarjal, da ropa ni načrtoval, da je šlo za hipno odločitev, sploh pa se je dogajanja bolj bledo spomnil, ker je bil po lastnih navedbah precej pijan in »zadet«. Obtoženi se je večkrat opravičil za storjeno in razložil, da je bil lanski 28. december eden najhujših dni zadnjega leta. In tako je že zjutraj začel piti, do poldneva pa je pojedel še šest ali sedem apaurinov, ki mu jih je predpisal zdravnik zaradi stresa, v katerem je bil zaradi dolgov. Marca lani se je namreč spet zapletel z nekim sivim likom, ki mu je posodil okrog 20 tisočakov, nazaj pa je terjal trikrat več. V zadnjem lokalu, kjer se je ustavil, je ugotovil, da je le nekaj metrov stran banka, glede solzivca pa je dejal, da ga ima vselej s seboj, zaradi psov ...

Ropal ne bistveno zmanjšano prišteven

Vendar pa je sodni izvedenec psihiatrije dr. Rok Tavčar ocenil, da se je kaznivega dejanja lotil z ne bistveno zmanjšano prištevnostjo, da je imel torej svoje ravnanje v oblasti. »Če se je dve minuti po tem že zavedal, da je storil kaznivo dejanje, se je tega zavedal tudi dve minuti prej,« je med drugim dejal včeraj med neposrednim zaslišanjem. Zupanec naj bi imel v krvi okrog dva promila alkohola, kar je precej manj, kot zatrjuje sam, tablet pa po mnenju izvedenca sploh ni zaužil. »Gospod normalno funkcionira, se mu pa iz preteklosti vlečejo nekatere zadeve,« je izpostavil Tavčar in pojasnil, da se obtoženi predvsem neprimerno spoprijema s stresom, da probleme potlači in se o njih ne pogovarja niti z najbližjimi.

Do 38. leta živel vzorno

Zupanec se je v končni besedi še enkrat opravičil za storjeno, izrazil obžalovanje in poudaril, da »banka ni bila del plana«. »Do osemintridesetega leta nimam nobene črne pike v kazenski evidenci, niti prekrška ne,« je med drugim povedal. Spet je na kratko orisal, kako je pristal v dolgovih, in pojasnil, da ima zdaj, po ropu, veliko večjo težavo z uničeno družino in hudo bolno novorojenčico. »Opravil sem s preteklostjo in si, kot kaže, uničil prihodnost,« je dejal, sodišče pa prosil za »pošteno kazen«, da se lahko čim prej vrne k svojim trem otrokom.

»Kaj drugega kot zapor ne pride v poštev«

»Gre za hudo kaznivo dejanje,« je med ustno obrazložitvijo dejala sodnica Koletova, ki je obtožencu kot oteževalni okoliščini štela predkaznovanost in dejstvo, da je rop zagrešil v času pogojnega odpusta ter tako zlorabil zaupanje komisije, »posebnih olajševalnih okoliščin« za storjeno pa ni našla. »Kaj drugega kot zapor ne pride v poštev,« je poudarila. Izpostavila je tudi, da oškodovanka, bančna uslužbenka, še danes trpi duševne posledice; da obiskuje psihologa, jemlje antidepresive in dela samo polovični delovni čas. Po mnenju senata tudi ni šlo za hipno odločitev, ampak se je na rop dobro pripravil, kar kažejo posnetki varnostnih kamer, saj se je kar nekaj časa smukal okrog banke in čakal na pravi trenutek.

Izsiljevalcu poslal štiri krogle v hrbet

Obtoženi se je, preden je očitno zabredel, skupaj z Alešem Čepinom, nekdanjim možem zloglasne Urše Čepin, ukvarjal s prodajo avtomobilov, živel na veliki nogi in vozil avte prestižnih znamk, so po uboju Gafija poročali nekateri mediji. 

Kot smo že pisali, je Zupanec 13. junija 2011 pred lokalom Sky bar na Viški cesti v Ljubljani 52-letnemu Gafarju Džuzdanoviću poslal štiri krogle v hrbet. Gafi, kot so pokojnika klicali prijatelji in znanci, je zaradi izkrvavitve umrl na kraju, Zupanec pa je stopil v lokal in poklical policijo. Kot je potem pojasnil v zagovoru na sodišču, kjer je očitke priznal, si je od Gafija za nakup avtomobila izposodil 10 tisočakov, zaradi oderuških obresti pa mu jih je vrnil že 70 tisoč. A Gafi je hotel še več. Kritičnega dne bi se moral v Sky baru, kamor je sicer redno zahajal na kavo, podpisati pod 180.000 evrov vredno hipoteko nekega Gafijevega prijatelja. »S seboj pa sem vzel to nesrečno pištolo,« se je takrat branil.