Okrožje pod pepelom

FOTO in VIDEO: Ljudje še vedno ujeti v stolpnici, ki se lahko vsak trenutek zruši

S.R./STA
14. 6. 2017, 05.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Stanovanjsko stolpnico Grenfell Tower v predelu Londona West London je zgodaj zjutraj zajel požar, ki se je iz drugega nadstropja razširil vse do vrhnjega 24. nadstropja.

Reuters
Obstaja velika bojazen, da se bo stolpnica zrušila.

Z ognjenimi zublji se je spopadlo okoli 200 gasilcev z okoli 40 gasilskimi vozili. A gasilci vrhnjih nadstropij ne dosežejo, navaja BBC. Predstavnik londonske gasilske brigade Dan Daly je sicer zatrdil, da se močno trudijo v boju s tem zelo obsežnim in resnim požarom in da uporabljajo tudi številne specialne naprave.

 Kot je sporočila načelnica londonske gasilske brigade Dany Cotton, je požar zahteval tudi smrtne žrtve, a zaenkrat o njihovem številu še ne more govoriti. Številni so pogrešani, gori celotna stolpnica in bojijo se, da se bo podrla, poročajo britanski mediji. Vzrok požara še ni znan. V bolnišnicah je zaenkrat okoli 50 ljudi, ki so morali poiskati zdravniško pomoč. Obseg njihovih poškodb zaenkrat ni znan.

Reuters
Stolpnico so zajeli ognjeni zublji.

Zgradba ima 120 stanovanj, v katerih naj bi živelo več sto ljudi. Televizija Sky News poroča, da morda vsi stanovalci še niso zapustili zgradbe. Ameriška televizija CNN navaja priče, ki pravijo, da so ljudje skakali iz zgradbe, da se rešijo pred ognjem.

Reuters
Požar se je razširil po vsej stolpnici.

Britanski časnik Daily Mail poroča, da so se nekateri reševali z izdelavo vrvi iz rjuh, pri reševanju pa so pomagali gasilci, ki so ljudem naročili, naj svetijo s svetilkami, da jih lahko najdejo in spravijo na varno. Po navedbah BBC priče navajajo, da je videti odsev svetilk ali telefonov na vrhnjih nadstropjih. Navajajo še, da je z zgradbe odpadal različen material ter da je bilo mogoče slišati eksplozije in pokanje stekla.

Preberite še, kaj o tragediji pravijo priče.

"Stojim 100 metrov vstran in sem popolnoma zasut s pepelom. Pretresljivo je, videl sem nekoga, ki v zgornjem nadstropju sveti s svetilko, očitno je, da ne morejo ven," je za BBC povedala ena od prič. Moški, ki je živel v četrtem nadstropju stolpnice pa je za Sky News dejal, da ni bilo nobenega alarma in da je prvi zvočni signal slišal, ko je bil z družino že zunaj na varnem, zgradba pa je bila v plamenih.

Skupina stanovalcev naj bi že dlje časa opozarjala na nevarnost požara v zgradbi, vendar naj svet okrožja Kensington in Chelsea, ki je lastnik stolpnice, njihovih pomislekov ne bi upošteval, navaja Guardian. Ti stanovalci naj bi trdili tudi, da so se katastrofi po močnem napetostnem sunku komaj izognili že leta 2013.

Reuters
Grenfell Tower je zajel obsežen požar.

Policija je sporočila, da je bilo obravnavanih več ljudi zaradi vrste poškodb. Pogrešanih je še veliko ljudi, na prizorišče pa je prispela tudi ekipa reševalcev, posebej usposobljena za reševanje v nevarnem okolju. Poleg tega je londonska policija vzpostavila posebno linijo za klice v sili za vse, ki jih skrbi za prijatelje ali družinske člane, ki bi lahko bili udeleženi v tragediji.

Zakaj je zagorelo, ni znano. BBC še poroča, da je bila stolpnica lani obnovljena in da je dobila novo fasado ter nov sistem ogrevanja. Med prenovo pa so prebivalci opozarjali ravno na požarno nevarnost in na dejstvo, da je dostop za gasilska vozila do stolpnice močno omejen, še navaja BBC.

Reuters
Dim je bil viden kilometre daleč.

Reuters
Obstaja bojazen, da se bo Grenfell Tower zrušil.