Obračun v Melbournu

Stari znanec policije sodil moškemu in vzel žensko za talko

S.R.
6. 6. 2017, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Avstralska policija včerajšnji incident Melbournu, v katerem je bil ubit oborožen moški, obravnava kot teroristično dejanje.

Reuters
Na sodišču leta 2010, ko je bil obtožen spodletelega poskusa napada na vojašnico.

Policija v Melbournu je včeraj prejela prijavo o eksploziji v stanovanjskem kompleksu v bogatem predmestju Brighton. Do zob oboroženi policisti so v preddverju stavbe najprej naleteli na mrtvega receptorja v varovanem stanovanjskem naselju, nato pa ugotovili, da se v notranjosti stavbe skriva s šibrovko oborožen moški, ki je za talko neko žensko.

Dogodek se je sprevrgel v obsežen strelski obračun, v katerem je bil napadalec ubit, med obleganjem pa so bili ranjeni trije policisti. Talka jo je odnesla brez poškodb. Sosedje so pozneje poročali o glasnem streljanju in splošni paniki. »Začel sem bežati, vendar sploh nisem vedel, kod kod prihajajo streli, spraševal sem se, ali streljajo na nas,« je za avstralske medije povedal očividec.

Reuters
Policija preiskuje domovanje ubitega napadalca.

Napad je izvedel 29-letni Yacqub Khayre, avstralski državljan, ki je bil rojen v Somaliji. Ta je med obleganjem uspel vzpostaviti stik z mediji in jim sporočiti, da deluje v imenu Islamske države. "To je za Islamsko državo, to je za Al Kaido," naj bi dejal. Napad je potrdila tudi Islamska država sama, vendar policija trdi, da zaenkrat niso našli dokazov o tovrstnih povezavah. Preiskovalci zdaj preiskujejo možnost, da je Khayre policiste načrtno zvabil v past, da bi z njimi obračunal. Oblasti so napad sicer označile za teroristični incident.

Organi pregona dogodek obravnavajo kot teroristično dejanje zgolj na podlagi navedb napadalca, pravi višji policijski komisar Graham Ashton. »Ne vemo še, ali je to načrtoval ali pa je šlo zgolj za odločitev v trenutku,« pravi Ashton, ki dodaja, da Islamska država vedno nemudoma zgrabi priložnost in prevzame odgovornost za podobne incidente.

Reuters
Policija preiskuje domovanje ubitega napadalca.

Stari znanec policije

Yacqub Khayre je bil v preteklosti obtožen spodletelega poskusa napada na vojašnico v Sydneyu leta 2009, vendar so ga pozneje pravnomočno oprostili. Trenutno je bil na pogojnem izpustu, saj so ga lani izpustili iz zapora, kjer je sedel zaradi drugega kaznivega dejanja. Leta 2007 je bil obtožen oboroženega ropa na vlaku v Melbournu, v katerem je ena oseba obležala z vbodnimi ranami. »Ima pestro kriminalno preteklost,« pravi Ashton.

Na dogodek se je kritično odzval tudi avstralski premier Malcolm Turnbull, ki je izrazil resno zaskrbljenost nad dejstvom, da je bil pogojno izpuščen človek s tako dolgo zgodovino nasilja.