Oguljene sodne klopi

Casiraghi: Priznal bi samo, če bi bil duševno prizadet

Janja Ambrožič/Dolenjski list
23. 4. 2017, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred novomeško okrožno sodnico Mojco Hode je v petek stopil razvpiti Stephen Casiraghi. Tokrat zaradi preprečitve uradnega dejanja v zaporu na Dobu.

J. A.
Stephen Casiraghi – Medtem ko toži državo zaradi domnevno nezakonito uporabljenih prisilnih sredstev, se v Novem mestu zagovarja zaradi upiranja paznikom na Dobu.

»Absolutno ne priznam! To bi storil edino, če bi bil duševno prizadet,« je bil njegov odgovor, ko je višji državni tožilec Srečko Hočevar prebral obtožnico. Ta se nanaša na dogodek iz leta 2014.

Stephena Casiraghija so policisti prijeli le dva tedna po tem, ko je po 20 letih odkorakal iz zapora, kjer je bil zaradi več kaznivih dejanj, med drugim tudi zaradi izživljanja nad avtoštoparko.

Incident naj bi se po besedah tožilca zgodil 24. oktobra 2014 v prostoru za osebne preglede zapora na Dobu. »Z namenom, da prepreči osebni pregled, je z roko segel v hlače in ven potegnil zavitek z neznano snovjo ter ga odnesel k ustom. Pravosodni policist mu je to hotel preprečiti, zato ga je prijel za roko, obtoženi pa je začel kričati, brcati, vlekel je policistove roko k ustom, da bi ga ugriznil,« je opisoval Hočevar. Drugega pravosodnega policista, ki je prihitel kolegu v pomoč, naj bi Casiraghi brcnil. Paznika sta ga na koncu le obvladala in podrla na tla, on pa se je še naprej upiral in brcal. Zavitka jima tudi takrat ni hotel izročiti.

»Če obtoženi dejanje prizna, glede na njegovo predkaznovanost predlagam eno leto in šest mesecev zapora,« je še dodal tožilec. Kot rečeno, Cashiraghi očitanega ni priznal, je pa zahteval, da mu sodi senat.

Odprte tri zadeve

Njegovih obiskov na novomeškem sodišču še ni konec. Tam ima trenutno odprte tri zadeve, vse se nanašajo na njegove izpade v času prestajanja kazni v zaporu na Dobu. Poleg včerajšnje še zaplet, ko je pazniku v obraz vrgel skodelico z mlekom (v tistem primeru je na predobravnalnem naroku že povedal, da ni kriv), pravnomočna pa je tudi že obtožba, ki se nanaša na leto 2013, ko se je tudi zapletel v konflikt s pravosodnima policistoma, ki sta ga s službenim vozilom pripeljala zapor.

Sodnica je povedala, da namerava najprej razpisati predobravnalni narok v zvezi z zadnjo obtožbo, potem pa vse tri združiti v en postopek. Vendar zaradi drugih obveznosti pred jesenjo ne bo nič. Stephen Casiraghi je drugače trenutno v priporu v Ljubljani zaradi nevarne vožnje in upiranja policistom.

J. A.
Posvet z odvetnikom Tomažem Toldijem.

Zahvala sodišču

"Če ne bi prestajal vaše kazni, ne bi dobil odškodnine. Je treba zraven še kaj zaslužiti, iz tega sem naredil biznis."

Zaporno kazen je prej zaradi različnih kaznivih dejanj prestajal na Dobu, enotna kazen zapora 22 let in 11 mesecev pa naj bi se mu iztekla avgusta 2019. Lani je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in vrhovno sodišče je razsodilo, da je prvostopenjsko sodišče nezakonito združevalo njegove kazni.

Zaradi tega je sodnici včeraj navrgel tudi to, da bo zahteval odškodnino za pol leta, ko je bil nezakonito v zaporu. »Hvala sodišču, hvala državnim organom. Če ne bi prestajal vaše kazni, ne bi dobil odškodnine. Je treba zraven še kaj zaslužiti, iz tega sem naredil biznis,« je zabrusil sodnici in odšel. Za njim pa njegov zagovornik Tomaž Toldi.