Divjaki na cestah

FOTO: Skozi naselje peljal 149km/h

T.L.
19. 4. 2017, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slaba tretjina vseh nesreč na območju PU Novo mesto se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti.

PPP Novo mesto
Po naselju je divjal z motorjem.

V teh dneh policisti po vsej državi pozorneje spremljajo hitrosti voznikov motornih vozil na cestah. In kar nekaj zelo hitrih kršiteljev so odkrili, o čemer smo že poročali.

Tudi policisti Postaje prometne policije Novo mesto so v ponedeljek v naselju Šranga pri Mirni Peči naleteli na dirkača, tokrat na motorju. V naselju, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 50 km/h, so motoristu izmerili kar 149 km/h.

Več voznikov prehitrih in pijanih

Sicer pa je bila neprilagojena hitrost voznikov motornih vozil na območju Policijske uprave Novo mesto v preteklem letu najpogostejši vzrok prometnih nesreč. Policisti so obravnavali 404 prometne nesreče, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar predstavlja 29 odstotni delež med vsemi prometnimi nesrečami. Ob tem policija še opozarja na zaskrbljujoč podatek o 21% porastu tovrstnih nesreč v primerjavi z letom 2015.

Največ nesreč ob lepem vremenu

Neprilagojena hitrost je bila v letu 2016 vzrok za pet prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo pet ljudi. V 197 nesrečah s telesnimi poškodbami se je 34 udeležencev hudo poškodovalo, 255 pa jih je utrpelo lažje poškodbe. Največ takih nesreč so obravnavali ob ugodnih vremenskih razmerah.

Pri voznikih, ki so zaradi neprilagojene hitrosti povzročili prometne nesreče, prednjačijo vozniki v starostni skupini med 18 in 34 let. V primerjavi z letom 2015 se je v letu 2016 občutno povečalo tudi število prometnih nesreč, kjer so policisti pri obravnavi nesreč pri primarnem vzroku neprilagojene hitrosti ugotovili, da so povzročitelji vozili tudi pod vplivom alkohola. Alkohol so našli pri 74 povzročiteljih, povrečna stopnja alkoholiziranosti voznikov pa je bila 1,36 grama alkohola na kilogram krvi.