Misteriji

Skrivnostna smrt mlade Elise Lam

Urban Klančnik
17. 4. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

19. februarja 2013 so zaposleni v hotelu Cecil v Los Angelesu našli truplo pogrešane študentke Lam Ho Yi, imenovane tudi Elisa Lam.

Hotel
Nihče ne ve, kako je splezala v rezervoar za vodo.

Elisa je bila študentka v Kanadi, natančneje na univerzi Columbia v Vancouvru. Pred izginotjem je potovala po ZDA in nazadnje bivala v hotelu, ki je bil znan po skrivnostnih umorih in samomorih. Elisa je bila sicer hčerka priseljencev iz Hongkonga, ki sta odprla restavracijo v Vancouvru. Po ZDA je potovala sama in med potovanjem pisala dnevnik, ki pa ne razkrije, kaj se je zgodilo. Šestindvajsetega januarja je prispela v Los Angeles in se dva dni pozneje prijavila v hotel Cecil. Sprva je bila v sobi z drugimi obiskovalci hotela, nato pa so se ti pritožili zaradi njenega nenavadnega vedenja in dobila je svojo sobo. Elisa je bolehala za bipolarno motnjo in depresijo ter je zaradi bolezni jemala wellbutrin, lamictal, seroquel in effexor. Njena družina sicer ves čas trdi, da ni imela samomorilnih teženj.

Najbolj skrivnostno pri primeru je, kako je Elisa prišla v zbiralnik.

Teorije

Smrt Elise je sprožila celo vrsto teorij, a za zdaj ni še nobena potrjena. Preiskovalci so najprej zaključili, da bi lahko šlo za samomor, a o tem niso bili niti sami prepričani. Lahko bi šlo tudi za umor, a niso imeli nobenega osumljenca. Nekateri so prepričani, da so bile na delu celo nadnaravne sile, za kar je predvsem kriv video, ki kaže nenavadno vedenje Elise pred smrtjo.

ELisa
Preiskovalci še danes ne vedo, kaj točno se je zgodilo z nesrečno Eliso.

Odkritje trupla

Malo pred odkritjem trupla so se gostje hotela začeli pritoževati, da ima voda v pipah nenavaden vonj in je tudi nenavadne barve. Eden od zaposlenih je odšel preverit rezervoar za vodo in našel Elisino golo truplo, ki je plavalo z obrazom, obrnjenim navzgor. Starši so sicer njeno izginotje prijavili v začetku februarja. Izginotje študentke je že pred odkritjem trupla dvignilo precej prahu zaradi videa, ki ga je objavila policija in prikazuje njeno nenavadno obnašanje v hotelskem dvigalu.

V videu je videti, kot da se Elisa z nekom pogovarja, a na posnetku ni nikogar drugega. Se je pogovarjala z morilcem ali se je vse skupaj dogajalo le v njeni glavi?

Video

Na posnetku varnostne kamere je videti Eliso, kako pride v dvigalo. V dvigalo vstopi vidno prestrašena, in ko pritisne gumb, se dvigalo nikamor ne premakne. Nato gre počasi do vhoda v dvigalo in pogleda na hodnik, kjer sicer ni videti nikogar. Na hitro potisne glavo skozi vrata in nekaj trenutkov strmi po hodniku, nato pa skoči nazaj v dvigalo. S hrbtom se stisne ob desno stran dvigala, kot bi se hotela skriti pred nekom. Po nekaj sekundah znova pogleda iz dvigala in nato previdno stopi iz njega. Za trenutek izgine iz vidnega kota, in ko se vrne, je videti, kot da bi se z nekom pogovarjala. Z rokama se prime za glavo in se vrne v dvigalo. Nato pritisne vse gumbe v dvigalu in znova stopi iz dvigala. Začne kriliti z rokami, kot bi se z nekom prerekala. Medtem se vrata dvigala vseskozi odprta. Elisa nato odide po hodniku in izgine iz kadra, dvigalo pa se po tem zapre in spusti do nadstropij, katerih številke je študentka prej pritisnila. Čeprav je na prvi pogled nenavadno, da se vrata zaprejo šele, ko Elisa zapusti dvigalo, je razlaga dokaj logična, saj je bila vseskozi na dosegu senzorjev, ki preprečujejo, da se dvigalo zapre.

Umor ali samomor?

Obdukcija je pokazala, da Elisa ni bila pod vplivom drog, prav tako na njenem telesu niso našli znakov nasilja ali posilstva. Obdukcijo so zaključili s poročilom, da je najverjetneje prišlo do samomora zaradi bipolarne motnje. A nihče ne more razložiti, kako je Elisa dejansko lahko prišla v zbiralnik vode.

Arhiv
Mnogi verjamejo, da se v hotelu dogajajo nadnaravne stvari.