Rakek

Nekdo je moral umreti

mr
7. 1. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Janez Žurga je na zatožno klop sedel zaradi očitka umora, spoznan pa je bil za krivega uboja.

Arhiv Novice Svet24
Janez Žurga je bil spoznan za milejše kaznivo dejanje, kot so mu ga očitali tožilci.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj končalo sojenje 25-letnemu Janezu Žurgi, ki mu je tožilstvo očitalo umor očima, 61-letnega Dušana Stražiščarja.

Žurga je po prepričanju tožilstva moril iz sovraštva in ljubosumja, sodniki pa so bili, kot rečeno, drugačnega mnenja in so mladeniča spoznali za krivega uboja, za kar so mu prisodili 14 let zapora. Za odvzem motornega vozila je bil Žurga obsojen na pol leta, za tatvino registrskih tablic pa na sedem mesecev zapora, nato pa so mu določili enotno kazen 15 let zapora.

Žurga je bil v neki drugi kazenski zadevi poslan na obvezno psihiatrično zdravljenje, ki se mu izteče 6. aprila, nato pa bo do pravnomočnosti te sodbe poslan v pripor.

Za 61-letnika usodna zadušitev

Spomnimo; incident se je zgodil 17. decembra predlani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame. Po navedbah v obtožnici se je Žurga svojega očima najprej lotil s pestmi, da je padel ob steno in si zlomil ličnico ter čeljustnico, zatem pa ga je s kuhinjskim nožem večkrat zabodel: v vrat, obraz, roke in prsni koš. Stražiščar je nato na hrbet omahnil na posteljo, Žurga pa ga je zadušil z vzglavnikom.

Po obračunu odšel na morje

Potem je mladenič vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru, še prej pa stanovanje zaklenil in v vhodnih vratih zlomil ključ, pred pragom pa materi pustil sporočilo. Med potjo na Obalo se je ustavil na bencinskem servisu v Kozini, kjer je s parkiranega volkswagen passata (naključje je hotelo, da je bil to avtomobil vodje sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tomaža Peršolje) odmontiral registrske tablice in jih namestil na ukradenega chevroleta.

Janez Žurga, obtoženi: »Nekdo je moral umreti – ali on ali jaz.«

Sam poklical policijo

A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje, kar mu je sodišče pri odmeri kazni štelo kot olajševalno okoliščino. Prav tako zapletene in težke družinske razmere, v katerih je Žurga odraščal. Kot je v bran med drugim dejal sam: »Nekdo je moral umreti – ali on ali jaz.«

»Zgodilo se je nekaj hudega ...«

Niso pa sodniki sledili navedbam obdolženca, da se je pred Stražiščarjem zgolj branil, saj poškodbe na obeh kažejo drugače, kar so potrdili tudi sodni izvedenci. Žurga se je namreč zagovarjal, da je dan pred tragičnim dogodkom prišel iz Ljubljane na Rakek ter očima prosil, ali lahko za nekaj časa ostane, a njegova prošnja ni padla na plodna tla, zato se je skril v klet; zjutraj ga je znova prosil, ali lahko pride v hišo, česar mu očim spet ni dovolil, zato sta si skočila v lase. Stražiščar je nato po navedbah Žurge pograbil nož in mu začel groziti, ko se je »zgodilo nekaj hudega« ...