Umor britanske poslanke

Tožilstvo trdi, da je šlo za politično motiviran umor

G.G./STA
14. 11. 2016, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred londonskim kazenskih sodiščem se je danes začel proces v primeru umora britanske poslanke in nasprotnice brexita Jo Cox. Obtožen je 53-letni brezposeln vrtnar Thomas Mair, ki naj bi poslanko umoril en teden pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU. Državno tožilstvo pravi, da je šlo za politično motiviran umor.

Profimedia
Skupina National Action je javno podprla umor nesrečne Jo Cox.

Profimedia
Poslanko je ustrelil in večkrat zabodel 52-letni Tommy Mair.

Proces, ki bo predvidoma trajal tri tedne, se je začel danes z izborom 12 porotnikov. Sodnik jih je pozval, naj se ne pustijo vplivati s strani medijev ali raziskujejo primer na spletu.

Mair se oktobra na sodišču ni želel izreči o krivdi, vendar je sodnik v skladu s sodnim postopkom zabeležil, da se je izrekel za nedolžnega po vseh točkah obtožnice.

Po poročanju medijev je bil Mair samotar, ki se je zdravil zaradi duševne bolezni in simpatiziral z ameriškimi in južnoafriškimi belskimi rasističnimi skupinami.

41-letno laburistko Jo Cox naj bi Mair večkrat ustrelil in nato še zabodel, medtem ko se je pripravljala na redno srečanje z volivci v svojem domačem okraju na severu Anglije. Coxova se je zavzemala za obstanek Velike Britanije v EU.

Umor poslanke je med politiki in komentatorji sprožil vprašanja o ostri retoriki, ki so jo ob zaključku predreferendumske kampanje uporabljali nekateri zagovorniki in nasprotniki brexita.

Profimedia
Skica obtoženega Thomasa Maira (na sredini).