Junak

Napad v Münchnu: brat dal svoje življenje, da bi rešil sestro

R.T.
25. 7. 2016, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Osemnajstletnik, ki je v petek v Münchnu pokončal devet ljudi, nato pa si sodil sam, je preko družbenega omrežja Facebook v restavracijo s hitro prehrano povabil več mladih, češ da bo plačal hrano za vse.

Huseyin Dayicik

Orožje naj bi pridobil s Slovaške, in sicer nezakonito prek t. i. temnega spleta. Orožje je bilo najprej predelano v gledališki pripomoček, nato pa znova adaptirano v nevarno orožje.

David Sonboly, sicer umski bolnik, si je za tarče menda namenoma izbral mlade ljudi, da bi se maščeval za leta nadlegovanja. Sedem od devetih žrtev je bilo najstnikov, najmlajša žrtev pa je imela le 13 let. Sonboly si je po napadu sodil sam.

Odrinil sestro dvojčico

Med ubitimi je bil tudi 19-letni Huseyin Dayicik, grški državljan. Dayicik je bil v nakupovalnem središču, kjer je kupoval darila za družino, ko je Sonboly začel streljati. Po pričevanjih prič bi 19-letnik lahko pobegnil, a je ostal in svojo sestro dvojčico odrinil stran, ko je Sonboly proti njej uperil svoje orožje. Zato je dva naboja izstrelil v Dayicika, ki je podlegel poškodbam.

Še bolj povezani

Grški predsednik vlade Aleksis Cipras je dejal, da smo po smrti Dayicika, ki je bil iz islamske skupnosti iz severovzhoda Grčije, a je z družino živel v Nemčiji, »še bolj tesno povezani v boju proti sovraštvu in terorizmu v Evropi«.