Črna kronika

Sekali brez odločbe logarja

Janja Ambrožič, Dolenjski list
13. 4. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Muamer Murtić iz okolice Dolenjskih Toplic in njegovo podjetje Muki les sta se na novomeškem okrajnem sodišču znašla z očitkom, da sta odgovorna za tatvino skupaj 446 kubičnih metrov lesa iz gozda v bližini Drganjih sel.

J. A.
Muamer Murić je na sodišču povedal, da mu je Zavodnik naročil, naj poseka vsa drevesa, ki so popikana.

Iz gozda Kmetijske zadruge (KZ) Krka v bližini Drganjih sel je izginilo 413 m³ lesa, še 33 pa iz gozdov dveh fizičnih oseb, ki mejita na gozd KZ.

Višji državni tožilec Bojan Avber je med drugim povedal, da naj bi Murtić KZ oškodoval za 24 tisočakov, eno osebo za 925 evrov, drugo pa za 772. »Če kaznivo dejanje prizna, predlagam pogojno obsodbo 10 mesecev v preizkusni dobi treh let in plačilo odškodnine vsem oškodovancem,« je rekel Avbar.

Obdolženi absolutno ni pristal na to, da bi krivdo priznali: »Ni variante, on je bil samo izvajalec, naročnik sečnje je bil Jan Zavodnik,« je rekel njegov odvetnik Matej Šporar.

Zaupal mu je

48 tisoč evrov so v Gozdarski zadrugi Slovenj Gradec plačali za les iz dolenjskih gozdov, od tega naj bi 30 tisočakov prejel naročnik sečnje, policist Jan Zavodnik.

Obdolženi je povedal, da je naročniku, torej Zavodniku, verjel na besedo, ko je ta rekel, da je kupil parcelo KZ Krka. Ko sta šla v gozd, je videl, katera drevesa so odkazana (na njih je bila rdeča barva, kakršne se v prosti prodaji ne dobi, in žig Zavoda za gozdove). »Med sečnjo so se še na drugih drevesih pojavile označbe, podobne tistim, ki jih delajo na Zavodu. Vedel sem, da jih ni naredil logar. Označil jih je Zavodnik in mi naročil, naj posekam vse, kar je popikano, naj se nič ne sekiram in da za vse odgovarja on,« je zatrjeval obdolženi, ki je tistega leta 2012 poskrbel tudi za prodajo. Gozdarska zadruga Slovenj Gradec mu je za les plačala 48 tisočakov, 30 tisoč evrov je dal Zavodniku.

Odločbo pridobila KZ

J. A.
Jure Vončina in Tugomir Plut sta predstavila dogajanje v zvezi s sečnjo s strani KZ Krka.

Nekdanji direktor KZ Krka Jure Vončina je povedal, da je KZ z Zavodnikom sklenila predprodajno pogodbo, po kateri naj bi kupnino (za 11 hektarjev gozda je bila cena dobrih 100 tisoč evrov) plačal v treh obrokih. Dogovor je bil, da bodo prepis izvedli po plačilu zadnjega obroka. Hkrati pa so mu dovolili, da lahko po plačilu prvega začne sekati po odločbi Zavoda za gozdove.

»Po plačilu prvega obroka je Zavodnik prišel k nam in povedal, da ne bo realiziral nakupa. Do takrat nam je nakazal 40 tisoč evrov, s čimer smo imeli pokrito tisto, kar je pisalo v odločbi Zavoda,« je povedal nekdanji direktor, ki je nekaj dni kasneje skupaj s sodelavcem, odgovornim za gozdove, na terenu ugotovil, da je posekano veliko več. Izkazalo se je, da je odločba dovoljevala posek 382 kubičnih metrov lesa, posekanih pa je bilo še dodatnih 412 kubikov.

Ni vedel, da je policist

»Ko smo z Zavodnikom podpisovali pogodbo, nisem vedel, da je policist, predstavljal se je z vizitko avstrijskega podjetja, ki naj bi se ukvarjalo z gradnjo lesenih hiš,« je še povedal Vončina.

Tugomir Plut iz KZ Krka je poudaril, da je pogodbo za prodajo tistega gozda Zavodniku sestavil zelo skrbno. »On sam je prišel k nam, ko je na nepremičninski spletni strani videl, da prodajamo gozd,« je še omenil.

Na koncu obravnave so se vpleteni začeli pogovarjati o postopku, v katerem so preverjali odgovornost Jana Zavodnika. Ker gre za policista, je postopek vodilo specializirano državno tožilstvo. »Sporočam vam, da je sodišče v tem letu zoper Jana Zavodnika zaradi kaznivega dejanja tatvine izreklo zavrnilno sodbo,« je na naše poizvedovanje odgovorila Mojca Gruden, vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Sojenje se bo nadaljevalo konec maja, ko naj bi zaslišali tudi policista.