Črna kronika

Stoletna krivica! Po 33 letih zapora ugotovili, da ni kriv umora

G.G.
8. 4. 2016, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Leta 1982 so Keitha Allena Harwarda zaradi umora in posilstva obsodili na dosmrtno zaporno kazen. Po 33-ih letih se je izkazalo, da ni kriv. Sodišče v ameriški zvezni državi Virginia je včeraj odločilo, da je Harward nedolžen in ga je treba izpustiti na prostost.

Keith Allen Harward bo po več kot tridesetih letih svoboden človek.

Harward naj bi 19. septembra 1982 z železno palico ubil Jesseja Perrona in posilil njegovo ženo. Za obsodbo je bil ključen dokaz forenzikov. Sledovi ugriza na Perronovi ženi naj bi kazali na Harwarda, takrat 26-letnega mornarja.

Kljub obsodbi je Harward vztrajal, da je ni zakrivil tega groznega zločina. Večkrat se je pritožil, uspel pa je šele po treh desetletjih.

Nova analiza sledi DNK je potrdila zapornikovo resnico. Še več, podrobnejša preiskava je pokazala, da je tožilstvo pred 33 leti spregledalo pomembne dokaze, ki bi že takrat oprali Harwardovo krivdo.

Generalni tožilec v zvezni državi Virginia Mark Herring je priznal zmoto in se upravičil Harwardu in njegovim sorodnikom. Herring je dodal, da je morilec najverjetneje Jerry Crotty, mornar, ki je umrl leta 2006. Crotty ustreza opisu storilca, ki so ga podale priče, na kraju zločina pa so našli tudi njegov DNK.