Slovenija

Bohinjsko jezero ni več brezplačno

R.T.
8. 4. 2016, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odlok o spremenjenem plovnem režimu po bohinjskem jezeru določa oderuške cene.

Arhiv Svet24
Veslanje po bohinjskem jezeru odslej od 2 do 20 evrov

Kdor bo v prihodnje želel veslati po Bohinjskem jezeru bo za to moral plačati od 2 do 20 evrov in uporabiti nove vstopne in izstopne točke. Ljudje vajeni, da je bila doslej takšna rekreacija zastonj, se razburjajo nad novimi, oderuškimi pravili.

Bohinjci trmasto vztrajajo pri svojem

Bohinjski občinski svet je včeraj prisluhnil stališčem rekreativnih veslačev, ki so po sprejemu plovbnega režima februarja protestirali proti plačevanju prispevka za plovbo s kajaki, kanuji in supi po Bohinjskem jezeru. Vendar svojega mnenja Bohinjci niso spremenili, vztrajajo na tem, da tudi veslači prispevajo k vzdrževanju jezera.

Predstavnik rekreativnih veslačev Marin Medak je pojasnil, da ko nekdo pride veslat na jezero, parkira avto, vzame svoj rekvizit, ga na rami odnese do plaže, položi v vodo in gre veslat. Veslači zato ne potrebujejo nikakršne infrastrukture in zato to ne more biti razlog, da bi plačevali uporabo vstopno-izstopnih mest. 

"Jezero pa je javno dobro, lastnik je republika. Torej je v lasti vseh nas državljanov in zaračunavanje javnega dobra je nesprejemljivo," je izpostavil Medak in dodal, da z veslanjem ne obrabljajo jezera ali obale. Zato je svetnike pozval, naj še enkrat razmislijo o tem in spremenijo odlok.

Občinski svetnik Bojan Traven je izpostavil, da so veslači očitno želijo privilegije na račun drugih.

"Če je jezero naravna vrednota in pripada vsem, potem ni pravično, da za vzdrževanje morajo skrbeti samo Bohinjci, ki vsako leto iz proračuna porabijo 20.000 evrov, občinski delavci pa 260 ur za čiščenje jezera in naplavin," je pojasnil svetnik Bojan Traven.

Kot je poudaril, je dva evra za dnevno dovolilnico ali 20 evrov za letno simbolični prispevek k ohranjanju jezera. Medak pa je na drugi strani opozoril, da sploh ne gre za višino prispevka, temveč za princip solidarnosti. Tako denimo obalne občine skrbijo za morje oziroma obalo, ki jo tudi lahko vsi uporabljajo.

Svetnica Milena Cesar je po premisleku pritegnila Medaku in poudarila, da takšnega odloka ne bi več podprla, saj "gre za zaračunavanje nečesa, kar je od vseh nas". Meni, da bi moralo biti potem breme čiščenja porazdeljeno tudi na kopalce, ki jezero onesnažujejo bolj kot veslači.

Ostali svetniki si pri sprejetem plovbnem režimu vztrajali. "Odlok o režimu velja in mi ga bomo začeli izvajati. Na jezeru je red treba vzpostaviti," je sklenil bohinjski župan Franc Kramar. Medak pa je ob tem napovedal, da bodo ob začetku izvajanja odloka veslači organizirali nove proteste. Poleg tega bodo odlok izpodbijali na sodišču.