Črna kronika

Vsi so vedeli: da jo bo umoril, je bilo le vprašanje časa

G.G./T.C.
28. 12. 2015, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znanega je vse več ozadja glede umora na zelenici pred vrtcem Najdihojca na Prešernovi cesti v Velenju. 46-letni Romeo Bajde, ki je osumljen umora, naj bi bil človek tankih živcev, njegova žrtev, pokojna partnerica Lidija Škratek, pa naj ne bi pohodila niti mravljice.

Facebook
Domnevni morilec Bajdek pozira v motoristični opravi.

Facebook
Pokojna Lidija Škratek.

Poročali smo že, da naj bi Bajde, po domače Bajdek, z rokami zadavil 33-letno Lidijo Škratek in jo mrtvo odpeljal do zdravstvenega doma.

Vse pa kaže, da je bil Bajde težaven človek. Ekspresno se naj bi vznemiril, razjezil in podivjal. K temu je pripomogla tudi njegova ljubosumnost, ki so jo podžigale govorice, da njegova Lidija kot natakarica in najemninca lokala ni bila dovolj odločna do pijančkov in njihovih vsiljivih »ljubezenskih apelov«.

Nagajali so mu že v otroštvu

Bajde pa je bil takšne bolj nesrečne sorte možakar. Lotil se je marsičesa, vozil je tudi tovornjak, a mu ni veliko uspevalo. Ob tem so ga še dražili zaradi njegove nizke rasti, kar mu je dodatno dvigovalo pritisk v že tako ali tako zmedeni glavi. Naši viri pravijo, da so mu vrstniki precej nagajali že v otroštvu, a da se je Romeo praviloma znal postaviti zase in bil pri tem precej borben, kot kakšen petelin.

Romeo kot nasilni mož

Facebok
Teresa Škratove pijane kleti na Ravnah pri Šoštanju, ki sta jo Bajde in Škratkova najela novembra lani.

Njegova vnema je večkrat prerasla okvire dopustnega. Romeo naj bi Lidijo  zaklepal v stanovanje in ji grozil, zaradi česar se je Lidija že večkrat zatekla v varno hišo, a se čez čas zmeraj vrnila k svojemu moškemu. Negativni vrhunec pa je njun buren odnos dosegel v soboto zvečer oziroma v zgodnjih nedeljskih urah. Skupaj sta odšla na koncert v Rdeči dvorani, kjer sta se že prepirala. Lidija naj bi stekla proti stanovanju, a ne domov, bežala je k mami, Romeo pa za njo. Romeo jo je dohitel na zelenici v bližini vrtca Najdihojca na Prešernovi ulici. Tam je njegova agresija »eksplodirala«. Lidijo je večkrat udaril v glavo, nato pa jo zadavil z rokami.

Romeo kot pretepač na sodišču

Bajde je sicer že bil obsojen zaradi nasilništva, leta 2006 pa je na velenjskem sodišču povzročil večji incident. Kot obdolženi se je spravil na eno od prič in jo močno pretepel. Pred kratkim se je vrnil iz zapora, a ni zdržal dolgo brez ponovnega kaznivega dejanja, tokrat takšnega, da ga bo za rešetke spravil za dlje časa. Za storjeno kaznivo dejanje umora mu namreč grozi najmanj petnajst let zaporne kazni.